biznis
0

Za Banku Srpske rješenje reorganizacija u drugu finansijsku organizaciju

Anadolija
Banka Srpske koja je trenutno u prinudnoj upravi mogla bi biti reorganizovana u drugu finansijsku organizaciju koja će se baviti poslovima platnog prometa, a čije bi poslovanje bilo uređeno donošenjem lex specialis zakona po hitnom postupku.

Naime, uvažavajući zaključak Vlade Republike Srpske kojim je usvojen Nacrt plana reorganizacije Banke Srpske, privremeni upravnik sačinio je dopunu Izvještaja o finansijskom stanju i perspektivi Banke sa planom mjera i predložio da se predmetni plan akcionara razmotri kao prijedlog provođenja postupka reorganizacije poslovanja.

"Nacrt plana reorganizacije Banke predmet je konsultacija sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda kako bi se od istih pribavile dodatne nezavisne procjene održivosti predloženog modela restrukturiranja, uz najavu skorog nastavka razgovora po ovom pitanju", saopšteno je iz Banke Srpske u privremenoj upravi.

Dodaje se da se zakonsko uređenje reorganizacije predlaže se u cilju smanjenja pravnih rizika, obezbjeđenja istovremenog rješavanja svih povjerilaca Banke i obezbjeđenja jednakog tretmana povjerilaca čija su potraživanja u istom isplatnom redu.

"Agencija za bankarstvo RS prihvatila je predloženi plan akcionara Banke i od istih je zatražila terminske rokove za realizaciju usvojenog plana", stoji u saopštenju.