|

U Srbiji posluje 26 banaka, a 19 ih je u stranom vlasništvu

U Srbiji posluje 26 banaka, a 19 ih je u stranom vlasništvu
6
R. D.
3.3.2020. u 12:00
18
komentara
6

dijeljenja
U Srbiji posluje 26 banaka, a 19 ih je u stranom vlasništvu Zgrada NBS u Beogradu (Foto: Shutterstock)
Bankarsko tržište u pravilu je najrazvijenije u zemljama regije. Zvanični podaci govore kako su u susjednoj Srbiji aktivni procesi okrupnjavanja banaka, a da su one dominantno u stranom vlasništvu.
Na bankarskom tržištu Srbije na kraju 2019. godine poslovalo je ukupno 26 banaka, osam manje nego 2009. godine, a u Narodnoj banci Srbije kažu da je proces ukrupnjavanja banaka u Srbiji rezultat globalnih procesa u okviru bankarskih grupacija.

Posljednja promjena na srbijanskom bankarskom tržištu je prodaja 83 posto državnih akcija Komercijalne banke za 387 miliona eura Novoj ljubljanskoj banci koja će u posjed Komercijalne banke vjerovatno ući, kako očekuju, u trećem ili četvrtom kvartalu ove godine.

Od 26 banaka u Srbiji, sedam je u vlasništvu domaćih pravnih i fizičkih osoba, uključujući i državu, dok je 19 u većinskom vlasništvu stranih osoba, odnosno s većinskim stranim kapitalom, članice bankarskih grupa iz 13 različitih država, piše Tanjug.

Od banaka u vlasništvu države i domaćih privatnih osoba četiri su u vlasništvu Republike Srbije, među kojima su Srpska banka, Banka Poštanska štedionica, MTS banka i Komercijalna banka, dok ne dobije sve potrebne dozvole, a tri banke su u vlasništvu privatnih domaćih osoba.

Beogradska Politika donosi kako u NBS-u navode da se statusne promjene u bankama koje posluju u Srbiji odvijaju po tržišnim principima, a da su promjene vlasničke strukture u bankarskom sektoru u prethodnom periodu imale pozitivne posljedice na građane i privredu, kao i na stabilnost bankarskog sistema.
Prijavi grešku


Komentari (18)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...