Klix Studio s Emelom
75

Svetlana Cenić: Dodik nije naučio šta je javni dug, ovo je pet savjeta kako se nositi s visokim cijenama

B. R.
Ekonomistica Svetlana Cenić je bila gošća Klix Studija s Emelom Burdžović, a tom prilikom je govorila o političkoj i ekonomskoj situaciji u Bosni i Hercegovini. Za građane je imala pet savjeta kako da se nose s ekonomskom krizom.

Ne misli da će početak pregovora o članstvo u Evropskoj uniji značiti da će Bosna i Hercegovina biti uređenija država. Prema njenim riječima, početak pregovora će biti poklon EU i vjetar u leđa državnoj vlasti. Konstatovala je da je Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, kao jedan od uslova za početak pregovora, usvojen zbog privrednika.

O evropskim zakonima

"Mi nismo ništa usvojili, ali rekli smo da smo usvojili evropske zakone pa je EU rekla da to nisu evropski zakoni. Bilo je 12:5 sati, a ne 11:55 da se usvoji Zakon o sprečavanju pranja novca jer bi ih privrednici pokidali usljed transfera novca i provjera porijekla novca - to nije jednostavan proces", izjavila je.

Cenić je za prošle sedmice usvojen Zakon o sprečavanju sukoba interesa, koji je bio još jedan uslov za početak pregovora s EU, konstatovala da ne zna mnogo i pita se kako će se sukob interesa uopće utvrđivati s obzirom na to kakav je ovaj zakon. Smatra da građani Bosne i Hercegovine neće ništa osjetiti od početka pregovora.

O ekonomiji BiH

U nastavku gostovanja je govorila o ekonomskoj situaciji. Osvrnula se na tvrdnju premijera Republike Srpske Radovana Viškovića (SNSD) da je zaduženje ovog entiteta na historijskom minimumu.

"Bože, šta mu je maksimum ako mu je ovo minimum. Dobro, Višković je čuveni matematičar i ekonomista. Trebali su ga pitati otkada se računa javni dug, otkada se iskazuje javni dug da bi govorio o historijskom minimumu. To nije tako, a oni vole to tako predstaviti pa da se vječito hvale malom zaduženošću", rekla je.

Ocijenila je da je Bosna i Hercegovina prezadužena u odnosu na ono što se ulaže da bi država dobila novu vrijednost. Ukazala je da ekonomski rast od tri posto ništa ne znači za državu poput Bosne i Hercegovine, ali da znači za državu poput Njemačke. Također se osvrnula i na tvrdnju premijera RS-a Milorada Dodika (SNSD) da je ekonomska situacija bolja u RS-u nego u Njemačkoj.

"Njemačka objavljuje posljednje podatke prema kojima ide gore. Ona objelodani probleme i riješi ih. Mi ih krijemo i nikada ih ne riješimo. Kada je sve stabilno, šta će im onda Međunarodni monetarni fond (MMF), zašto su raspoloženi za MMF", pitala je Cenić.

Negira tvrdnju vlasti RS-a da je ovaj entitet ekonomski stabilan pa ih je pozvala da kažu koliko vlada duguje dobavljačima, koje isplate kasne, koliki je dug zdravstva. Ne vjeruje da je tek tako ostvarivo da miminalna plata u Federaciji Bosne i Hercegovine bude 1.000 KM, kako to entitetske vlasti najavljuju. Upozorila je da se odluka o tome ne može tek tako donijeti jer se u suprotnom može desiti ono što se desilo u RS-u.

"Nakon Dodikove odluke da (minimalna plata) mora biti toliko i toliko, firme se zatvaraju. Tešanj će im poslati zahvalnicu jer su dobili radnu snagu iz susjedstva", napomenula je.

Saglasna je s tim da je cilj Dodikovih pritisaka na Centralnu banku Bosne i Hercegovine da dobije novac za koji Dodik tvrdi da će ga uložiti u infrastrukturu. No, Cenić smatra da Dodik još nije naučio šta znače neki od osnovnih ekonomskih pojmova.

"Prva ću tražiti da idem iz BiH"

"Stalno govori o infrastrukturnim projektima - što ih do sada nije uradio? On je čovjek koji još nije naučio šta je javni dug. Čovjek koji je toliko dugo u vlasti to mora imati u jagodicama. Napišu mu pa govori o tome. Ovo što on hoće, vidi višak para, ali taj višak ne postoji. Sve te pare nekom pripadaju. On bi te pare u komercijalne banke pa bi on od njih uzeo za investicije. To ne može, ne postoji", istakla je.

Kako je kazala, ako se udari na valutu i monetarnu politiku, to je kraj.

"Prva ću tražiti da idem vani. Bit će nemoguće živjeti u takvim uslovima. Istinski nas vezuju indirektni porezi i valuta. Jedini razlog zašto nemamo junk (smeće) kreditni rejting jeste stabilnost indirektnih poreza i stabilnost valute", dodaje.

Savjeti

Cenić je zatim govorila o inflaciji. Kako je izjavila cijene su katastrofa pa se i sama stane i pita se kuda novac odlazi. Za građane je imala pet savjeta kako da se nose s visokim cijenama.

"Prvi i osnovni savjet - mijenjajte vlast. Drugo, pozdravljam što su Sarajlije podržale Palestinu, ali neka izađu i podrže sebe. Treće, ne trebaju silne inspekcije jer je to šamaranje privrednika, već tražiti listu, kalkulaciju prema kojoj se prave cijene pa da porede i vide kolika je zarada. Četvrto, limeni ljubimac ne može biti važniji od toga da kupite hranu i lijekove. Ima nekome kome treba, ali kada izađem u pojedinim dijelovima dana, to nisu radni ljudi u vozilima. Peto, borite se za sebe. Nađite onoga za koga ste glasali i pitajte ga zašto ništa ne radi da se ekonomska situacija stabilizuje, zašto imamo najveću inflaciju, zašto je statistika netačna, zašto su socijalne razlike sve veće", savjetovala je.

Govoreći o Igoru, sinu Milorada Dodika, izjavila je da je on planiran za "prijestolonasljednika" te da ga dugo tako oslovljava. Na napomenu naše novinarke da je Dodik poručio da je ponosan na svoju djecu, odgovorila je da su i "Milošević, Čaušesku, Tuđman bili ponosni na svoju djecu".

Kompletan razgovor sa Svetlanom Cenić možete pogledati u videoprilogu ili na YouTubeu.

Također nas možete slušati i na Spotify, Deezeru, Apple Podcastu, Amazon Music i nekim drugim platformama.