Ekonomska pitanja
12

Susret guvernerke Selimović i britanskog ambasadora: Stabilnost valute doprinijela finansijskoj stabilnosti

B. R.
Jasmina Selimović i Julian Reilly (Foto: Centralna banka Bosne i Hercegovine)
Jasmina Selimović i Julian Reilly (Foto: Centralna banka Bosne i Hercegovine)
Nova guvernerka Centralne banke Bosne i Hercegovine Jasmina Selimović danas je razgovarala s britanskim ambasadorom Julianom Reillyjem.

Kako su saopćili iz Centralne banke, saglasni su da su nezavisnost ove institucije i očuvanje valutnog aranžmana od ključnog značaja za njeno funkcionisanje i za monetarnu stabilnost zemlje.

Selimović je napomenula da je stabilnost valute, koja je postignuta zahvaljujući valutnom odboru, uz monetarnu, doprinijela finansijskoj stabilnosti Bosne i Hercegovine. Istakla je trenutne i buduće aktivnosti Centralne banke, kao i pozitivne finansijske rezultate koje je Banka ostvarila zahvaljujući pravovremenom i, kako je navela, izuzetno uspješnom restrukturiranju portfolija deviznih rezervi u skladu s promjenama politike u eurozoni.

Izjavila je da će nastaviti djelovati u skladu s mandatom i uvoditi najbolje evropske prakse u procese svog rada. Britanski ambasador je Selimović čestitao na imenovanju i podržao rad Centralne banke

"Stabilna valuta je garant makroekonomske stabilnosti i ekonomske sigurnosti Bosne i Hercegovine i zato Ujedinjeno Kraljevstvo snažno podržava nezavisnost, integritet i vjerodostojnost Centralne banke i njen cilj da očuva stabilnost konvertibilne marke", izjavio je.

Pozvao na razmatranje otvaranja novih polja za saradnju Centralne banke Bosne i Hercegovine i Banke Engleske u oblasti centralnog bankarstva, sa čime se guvernerka saglasila, istakavši da je međunarodna institucionalna saradnja kroz zajedničke projekte, usavršavanja i razmjenu iskustava i znanja od suštinske važnosti za dalji napredak Centralne banke.

Kada su u pitanju investicije u Bosni i Hercegovini, Velika Britanija je jedan od vodećih investitora, investirajući najviše u proizvodnju električne energije, usluge, rudarenje i prerađivačku industriju, saopćili su iz Centralne banke.