{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Suđenje menadžerima Hypo leasinga zbog gubitka u BiH i Hrvatskoj

F
13.4.2010. u 09:51
0
0
Suđenje menadžerima Hypo leasinga zbog gubitka u BiH i Hrvatskoj
0
Suđenje menadžerima Hypo leasinga zbog gubitka u BiH i Hrvatskoj
Pred Zemaljskim kaznenim sudom u Grazu počelo je suđenje bivšim menadžerima Hypo-Steiermarka Peteru Schmidu i prokuristu Franzu Frantiseku zbog gubitka od 40,5 miliona eura u poslovanju s leasingom u Hrvatskoj i BiH.
Kako su prenijeli austrijski elektronski mediji, bivšeg direktora Schmida i bivšeg prokurista Frantiseka optužnica tereti za riskantno poslovanje kojim su prouzročili štetu od 40,5 miliona eura. Za obavljanje poslova s leasingom osnovane su tvrtke Hypo-Mobilien i Hypo-Kfz koje nisu imale vlastiti kapital, nego ih je financirala Hypo-Steiermark, čijih je 25 posto u vlasništvu austrijske savezne zemlje Štajerske, istaknuo je u uvodnoj riječi tužitelj Wolfgang Redtenbacher.

Poslove u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini sklapali su posrednici koji su svoje provizije naplatili bez obzira da li je ugovor izvršen ili se posao pretvorio u čisti gubitak. Preko šest posrednika u Hrvatskoj i BiH sklopljeno je 8.552 ugovora. Investirana sredstva nisu vraćena, a optužba želi dokazati da su optuženi bivši menadžeri svjesno nastavili poslovanje s gubitkom, iako je već vrlo rano bilo jasno da će to završiti milionskim gubitcima i otpisima za banku.

Sudski vještak Fritz Kleiner u svom nalazu iznosi da je tzv. "balkanska avantura" Hypo Steiermark ukupno oštetila za više od 200 miliona eura.

Advokat Hypa Guido Held tvrdi da je čak hiljadu ugovora o leasingu uz znanje bivših direktora sklopljeno potpuno fiktivno bez predmeta ili korisnika leasinga, samo kako bi se isplatile provizije posrednicima. Jedna od posrednica u Hrvatskoj, navodi advokat Hypa, prijateljica bivšeg direktora, naplatila je 3,5 miliona eura
provizije.

Suđenje se nastavlja saslušanjima optuženih, a sud procjenjuje da bi proces trebao biti dovršen početkom jula.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: