Sve sami apsurdi
33

Stope inflacije minimalne, ali građanima život sve skuplji

R. D.
Ilustracija: Shuterstock
Ilustracija: Shuterstock
Službene statistike koje donose minimalne stope inflacije u našoj zemlji ne korespondiraju s osjećajem koji imaju građani. Dok je građanima život u Bosni i Hercegovini sve skuplji, vlast publicira službene podatke o inflaciji od oko 1,5 posto.

Inflacija je jedan od najvažnijih ekonomskih pojmova i predstavlja općenito povećanje cijena proizvoda i usluga unutar jednog ekonomskog područja, to je zapravo stopa po kojoj su se cijene proizvoda i usluga povećale u određenom vremenskom periodu. Zbog nje se smanjuje kupovna moć stanovništva.

Doktor ekonomskih nauka i opozicijski političar Aner Žuljević kaže kako građani svaki dan u svojim životima jasno vide da troškovi života rastu brže nego što pokazuje statistika i ne treba im za to bilo kakva eksterna potvrda analitičara ili eksperata za ono što vide svojim očima.

"Za svoje plate mogu kupiti sve manje stvari, iako im vlast kroz biltene stalno sugeriše kako im iste rastu. Problem sa zvaničnom statistikom i njihovim mjerenjem rasta inflacije je što se priča o prosjeku u principu svodi na to da su cijene dijamanata porasle za dva posto, hljeb je poskupio 100 posto, pa su cijene u prosjeku porasle 51 posto", kaže Žuljević.

Dodatan problem sa statistikom, dodaje, je da imamo potpunu kontaminaciju odnosa prosječne plate u smislu matematike i stvarnog života.

"U međuvremenu, godinama nemamo kreiranje političkog ambijenta koje bi omogućilo stope ekonomskog rasta kao podlogu za ozbiljno povećanje plata i penzija, kako bi građani imali priliku uhvatiti korak s rastućim troškovima života. Podaci ukazuju na to kako je trenutna prosječna plata veća za oko 200 maraka u odnosu na 2008. godinu, dok je trenutna potrošačka korpa skuplja za oko 700 maraka, što pokazuje da se mi nalazimo u spirali da siromašni postaju sve siromašniji", izjavio je.

Svi zajedno, od zaposlenih, penzionera pa do nezaposlenih, svakim danom tonemo sve dublje u siromaštvo, a činjenica da to priznaju svi koji se bave analizama ne pomaže puno nikome ukoliko ne promijenimo koncept političkih prioriteta s igara patriotizma i nacionalizma na ekonomiju.

"Loša vijest za sve građane je da vlasti u BiH već godinama ne pokazuju ni volju, ni želju da se bave egzistencijalnim pitanjima, već se ponašaju kao lažni statističar svakodnevnog pada životnog standarda", zaključio je Žuljević.