Finansije
19

Stalni odbor za finansijsku stabilnost o ponudi Hypo Alpe Adria Bank

Klix.ba
Centralna banka BiH
Centralna banka BiH
Stalnom odboru za finansijsku stabilnost 5. februara 2015. godine dostavljeno je zajedničko očitovanje Hypo Alpe Adria Bank iz Mostara i Banje Luke prema preporuci Stalnog odbora za finansijsku stabilnost od 27. januara 2015. godine, a koja se odnosila na pitanje rješavanja problema otplate kredita u švicarskim francima.

Na telefonskoj sjednici održanoj danas Stalni odbor razmatrao je ponudu koju je dostavila Hypo Bank. Imajući u vidu da se radi o obligacionim odnosima koji proističu iz ugovora između banke i klijenta, te kako Stalni odbor za finansijsku stabilnost ne može postavljati pravne zahtjeve za bilo koju stranu u ugovornom odnosu banke i klijenta, preporučuje se nastavak stalne komunikacije na relaciji banka-klijent do iznalaženja prihvatljivog rješenja za ugovorne strane.

Stalni odbor za finansijsku stabilnost ocjenjuje da je neophodan partnerski odnos između banke i klijenta i da je hitno iznalaženje rješenja u interesu kako klijenata, radi ograničenja dodatnih troškova, tako i banaka zbog reputacijskog rizika, rasta nekvalitetnih kredita, zahtjeva za dodatnim rezervacijama i direktnog uticaja na finansijski rezultat.

Stalni odbor za finansijsku stabilnost očekuje da u roku od dva mjeseca dobije informaciju od Hypo Alpe Adria Bank o broju zaprimljenih i pozitivno riješenih zahtjeva za realizaciju rješenja u otplati klijenata korisnika kredita u švicarskim francima.