{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Stalni odbor za finansijsku stabilnost o ponudi Hypo Alpe Adria Bank

5.2.2015. u 14:19
19
12
Stalni odbor za finansijsku stabilnost o ponudi Hypo Alpe Adria Bank
19
Stalni odbor za finansijsku stabilnost o ponudi Hypo Alpe Adria Bank
Centralna banka BiH
Stalnom odboru za finansijsku stabilnost 5. februara 2015. godine dostavljeno je zajedničko očitovanje Hypo Alpe Adria Bank iz Mostara i Banje Luke prema preporuci Stalnog odbora za finansijsku stabilnost od 27. januara 2015. godine, a koja se odnosila na pitanje rješavanja problema otplate kredita u švicarskim francima.
Na telefonskoj sjednici održanoj danas Stalni odbor razmatrao je ponudu koju je dostavila Hypo Bank. Imajući u vidu da se radi o obligacionim odnosima koji proističu iz ugovora između banke i klijenta, te kako Stalni odbor za finansijsku stabilnost ne može postavljati pravne zahtjeve za bilo koju stranu u ugovornom odnosu banke i klijenta, preporučuje se nastavak stalne komunikacije na relaciji banka-klijent do iznalaženja prihvatljivog rješenja za ugovorne strane.

Stalni odbor za finansijsku stabilnost ocjenjuje da je neophodan partnerski odnos između banke i klijenta i da je hitno iznalaženje rješenja u interesu kako klijenata, radi ograničenja dodatnih troškova, tako i banaka zbog reputacijskog rizika, rasta nekvalitetnih kredita, zahtjeva za dodatnim rezervacijama i direktnog uticaja na finansijski rezultat.

Stalni odbor za finansijsku stabilnost očekuje da u roku od dva mjeseca dobije informaciju od Hypo Alpe Adria Bank o broju zaprimljenih i pozitivno riješenih zahtjeva za realizaciju rješenja u otplati klijenata korisnika kredita u švicarskim francima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: