Uskoro dostupne
53

Šta će značiti posjedovanje studentske kartice u Sarajevu i pod kojim uslovima će se izdavati

B. R.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Prošle sedmice je potpisan sporazum kojim će studentima u Kantonu Sarajevo biti omogućene posebne platne kartice i program lojalnosti. Riječ je o inicijativi dva ministarstva u cilju poboljšanja studentskog standarda.
Naime, to je inicijativa Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade i Ministarstva finansija Kantona Sarajevo. Ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Adna Mesihović (ZNG) je ukazala da je potpisivanjem sporazuma s UniCredit Bankom ozvaničen početak ovog projekta, što znači da će studentske kartice biti dostupne već od sljedeće akademske godine (2024/2025.). Istakla je ono što je s kantonalnim ministrom finansija Afanom Kalamujićem (ZNG) utvrdila kao cilj.
Ministri Adna Mesihović i Afan Kalamujić (Foto: Vlada KS)
Ministri Adna Mesihović i Afan Kalamujić (Foto: Vlada KS)

"Omogućit ćemo studentima praktično rješenje za učinkovito upravljanje njihovim finansijama dok će im se programom lojalnosti pružiti dodatne beneficije i popusti, poboljšavajući njihovo studentsko iskustvo i olakšavajući im pristup različitim uslugama i pogodnostima", obrazložila je Mesihović.

Govoreći dalje o tome šta će značiti posjedovanje ove kartice, ukazala je da će usluge biti prilagođene potrebama svakog studenta te da će karticu moći imati studenti svih univerziteta u Kantonu Sarajevo.

"Svaki student koji koristi studentsku platnu karticu dobit će na računu džeparac kao poklon dobrodošlice, uz mogućnost ostvarivanja brojnih pogodnosti kroz program lojalnosti. Bit će uključeni studenti svih univerziteta u Kantonu Sarajevo kako bi targetirali proizvode i usluge koji su njima od interesa, a koji će biti posebno za njih kreirani i ugovoreni kroz popuste na status lojalnosti", naglasila je.

Dodaje da se nastoji i to da ova kartica bude povezana s pogodnostima koje studenti već imaju, kao što je korištenje javnog prijevoza.

Ministrica Mesihović se u nastavku osvrnula na uslove izdavanja kartice za koju je navela da će imati jedinstven dizajn i oznake.

"Kartica će biti dostupna bez posebnih uslova ili ograničenja. Moći će je preuzeti svi oni s aktivnim statusom studenta na jednom od četiri univerziteta u Kantonu Sarajevo. Kartice će biti uvezane s brojem indeksa ili ID brojem koji studentima dodjeljuju privatni fakulteti", istakla je.

Navela je da će uskoro biti utvrđeno u kojim javnim i privatnim kompanijama, ustanovama će studenti moći dobijati popuste. Najavila je da će studenti o ovome i svemu ostalom što je vezano za karticu biti naknadno informisani.

Poručila je da se uvođenjem studentske kartice u Kantonu Sarajevo želi biti primjer ostatku države u poboljšanju studentskog standarda. Također je najavila nove projekta za studente.