{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sparkasse banka u 2012. plasirala 370 miliona KM u BiH

F
4.4.2013. u 15:52
0
5
Sparkasse banka u 2012. plasirala 370 miliona KM u BiH
0
Sparkasse banka predstavila je danas u sarajevskom sjedištu poslovne rezultate ocjenom uprave da je 2012. godina bila uspješno razdoblje i da se i dalje očekuju pozitivni trendovi.
Prema riječima Sanela Kusturice planirani su ostanak banke u BiH i daljnja kreditna aktivnost. Kreditni portfolio veći je 70 posto za period 2009.-2012. godina, lani 15 posto, rekao je direktor.

Sparkasse je napravila 17 posto kompletnog rasta kredita u BiH, plasirala više od 370 miliona KM u 2012. godini, a od toga se gotovo 70 posto odnosi na kreditiranje u privredi.

Rast depozita je izuzetan, 24 posto u 2012., a štednje građana u ovoj banci 45 posto. Aktiva je rasla oko deset posto, prema podacima koje je prezentirao Kusturica.

"Prioritet nam je rast i razvoj banke. Rasli smo, ali ne na način da povećamo troškove, već pazeći na odnos troškova i prihoda. Bilo smo vrlo aktivni i kad je riječ o opštedruštvenoj odgovornosti, u 2011. smo dobili nagradu kao najhumanija banka u BiH. Sve što zaradimo u BiH se reinvestira u BiH", navodi on.

Sparkasse poklanja veliku pažnju upravljanju rizicima, ne predviđa značajnije širenje vlastitih poslovnica u ovoj godini, navodi direktor i dodaje da veće investicione aktivnost zavise od tržišnih prilika.

Zakon o zaštiti jemaca, kakav se priprema u Federaciji BiH, mogao bi pogubno uticati na kreditne aktivnosti te je bankarski sektor predvidio više od 30 amandmana, kazao je također.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: