Finansije
0

Centralna banka BiH: Uprkos krizi stanovništvo više štedi u bankama

Piše: Nedžad Jamaković
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić danas je na konferenciji za medije u Sarajevu istakao da je očuvana stabilnost valute i da je finansijska stabilnost bila na dobrom nivou u 2012., kao i da sa određenom dozom optimizma gleda na ono što će se dešavati u ovoj godini.

On je iznio opće pokazatelje prema kojima je BDP u 2012. godini iznosio 25,9 milijardi KM, prosječna plata bila je 826 KM, pokrivenost uvoza izvozom 51 posto, priliv direktnih stranih investicija je iznosio 963 miliona KM (podatak za devet mjeseci 2012.), a devizne rezerve 6,5 milijardi KM.

Većih odstupanja nema kada je riječ o nezaposlenosti, koja je iznosila 28 posto, a u ovoj godini su procjene da će biti 27 posto. Vladin ino dug je bio 7,13 milijardi, a za ovu se godinu očekuje iznos od 7,5 milijardi KM.

Porast kratkoročnih kredita

Centralna banka je, istakao je Kozarić, u 2012. ostvarila čisti profit od 34,13 miliona KM te je dio te dobiti u iznosu 20,48 miliona KM prebacila na Ministarstvo finansija i trezora.

"Krediti stanovništvu su iznosili 6,79 milijardi KM, a naročito je naglašen bio porast kratkoročnih kredita stanovništva, dok je potražnja za dugoročnim bila vrlo niska. Ipak, usljed ranijih trendova, kada je bilo naglašeno dugoročno zaduživanje stanovništva, njegov je udio znatno veći od kratkoročnog (86,5:13,5 posto). Kvalitet kredita nije pretrpio neko pogoršanje. Krediti preduzećima su na kraju 2012. dosegli 8,22 milijarde KM, što je porast od 4,3 posto i oni su većinom dugoročni (58,3 posto). Međutim, podaci ukazuju na vrlo slabe investicijske aktivnosti u korporativnom sektoru", naveo je Kozarić.

On je istakao i da je štednja stanovništva u porastu (za 602,2 miliona KM ili 8,5 posto u odnosu na 2011.), što se može posmatrati kao apsurd u ovim teškim vremenima, te je naveo da je u posljednje četiri godine zabilježen stalni rast štednje, što ukazuje i na to da je vraćeno povjerenje u banke. "Bilo je dosta pitanja ovih dana u vezi sa onim što se dešavalo na Kipru. Moram reći da mi nismo imali nikakvih transakcija ni sa kiparskim ni sa grčkim bankama, tako da nema bojazni da se to može u nečemu odraziti na nas", naveo je Kozarić.

Na konferenciji su govorili i direktori agencija za bankarstvo u FBiH i RS. Direktorica Agencije za bankarstvo RS Slavica Injac je navela kako su pokazatelji za prošlu godinu veoma dobri, jer su zabilježeni rast aktive, štednje, kapitala i kredita, ali je uprkos svemu tome profit bio veoma skroman i iznosio je 15 miliona KM. Ona je istakla i kako nekoliko banaka vodi proces dokapitalizacije, kao i da neke ostvaruju lošije, a neke bolje rezultate, što ovisi o menadžmentu. Njen kolega iz FBiH Zlatko Barš je istakao kako su negativni trendovi donekle ublaženi u 2012. godini, ali je zato razvoj u stagnaciji. "Očuvana je ipak stabilnost i sigurnost banaka te građani opravdano vjeruju u banke, koje, doduše, imaju problem da osiguraju kvalitetan izvor finansiranja", ocijenio je Barš.

Bez problema sa likvidnošću

Direktor Agencije za osiguranje depozita BiH Josip Nevjestić je istakao kako banke ni prošle godine nisu imale problema sa likvidnošću te nije došlo do odljeva depozita, a štednja je imala uzlazni trend.

"Tri banke su iskazale gubitak od 46 miliona KM. Razlog je u najvećoj mjeri izdvajanje većih iznosa 'rezervi' kao odraza pogoršane privredne aktivnosti, slabljenja ionako lošeg standarda stanovništva, a koji je, s druge strane, utjecao na pravovremenost povrata odobrenih kredita od komercijalnih banaka, kako pravnih, tako i fizičkih osoba", zaključio je Nevjestić.