Investicijski poticaj
4

Sparkasse Bank i EBRD potpisali novi ugovor o saradnji

Klix.ba
Predstavnici Sparkasse Bank dd BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) potpisali su danas ugovor o otvaranju posebne kreditne linije namjenjene razvoju malih i srednjih preduzeća u BiH.

Pored kredita koji osiguravaju finansijska sredstva, ovaj ugovor predviđa investicijski poticaj kao i tehničku asistenciju korisnicima kredita.

Ugovor su potpisali direktor EBRD-a BiH, Ian Brown, Predsjednik Uprave Sparkasse Bank, Sanel Kusturica, te član Uprave Nedim Alihodžić.

Izražavajući zadovoljstvo ostvarenom saradnjom, Ian Brown je izjavio kako je povećanje konkurentnosti malih lokalnih preduzeća svakako jedan od najvećih izazova i kako predstavlja ključni cilj u pružanju podrške razvoju lokalne ekonomije. "Naš okvirni program obezbjeđuje itekako potrebna sredstva za tu svrhu i nama je veoma drago što danas možemo objaviti da se Sparkasse banka pridružila našim naporima. Angažman Sparkasse banke, kao snažnog i cijenjenog partnera, će poslati jasan signal poslovnoj zajednici i mi smo uvjereni da će naša ponuda bosanskohercegovačkim poduzetnicima biti široko prihvaćena", dodao je on.

Predviđa se da će dogovorena kreditna linija imati veliku korist za mala i srednja preduzeća u BiH. "Pored finansijskih sredstava, ovim projektom osiguran je i poticaj u iznosu do 15% verificirane investicije, koji se preduzećima vraća nakon njegove uspješne realizacije. Ovaj poticaj usmjeren je na poboljšanje usklađenosti sa jednom ili više EU direktiva. Nadalje, tu je i tehnička asistencija koju će pružiti konsultanti, koja se odnosi na implementaciju, marketing, prijenos znanja, te monitoring i verifikaciju same investicije", rekao je Kusturica.

Nova kreditna linija, u iznosu od 5 miliona eura, predstavlja nastavak uspješne saradnje Sparkasse Bank i EBRD koja je usmjerena na povećanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća u BiH, kao i stvaranje novih vrijednosti u realnom sektoru. Projekat omogućava finansiranje kapitalnih ulaganja u prehrambeni, metalni i drvni sektor u Bosni i Hercegovini.