Finansije
0

Španija uvodi drastične reforme u bankarskom sektoru

FENA
Španija je objelodanila drastične reforme kako bi primorala banke da ostave po strani dodatnih 30 milijardi eura (39 milijardi dolara) za pokrivanje potencijalnih gubitaka i da iz svoje ukupne finansijske imovine izdvoje slabe aktive u sektoru nekretnina.

Vlada konzervativnog premijera Marijana Rahoja je u petak preduzela te mjere pošto je dva dana ranije djelomično nacionalizovala četvrtu po veličini špansku banku "Bankija" u nastojanju da stane na kraj četvorogodišnjoj bankarskoj krizi i povrati povjerenje investitora u bankarski sektor koji je u središtu potonuća španske ekonomije, prenosi AFP.

Poslije kolapsa španskog tržišta nekretnina 2008., španske banke su opterećene ogromnim tzv. lošim zajmovima.

Vlada je naložila dvijema nezavisnim revizorskim firmama da procjene izloženost španskih banaka oslabljenom sektoru nekretnina.

"Vlada želi potpunu transparentnost, jer je prozračnost od ključnog značaja za otklanjnje sumnje u solventnost Španije", rekao je ministar ekonomije Luis de Gindos poslije sastanka kabineta.

"Bankija", u kojoj je vlada preuzela udio od 45 posto kako bi je izbavila iz loših zajmova, bila je na kraju 2011. izložena sektoru nekretnina u visini od 37,5 milijardi eura, od čega je 31,8 milijardi eura bilo svrstano u problematične zajmove.

Podaci Banke Španije pokazuju da su komercijalne banke na kraju 2011. posjedovale problematične aktive na tržištu nekretnina, uključujući zajmove i zaplijenjenu imovinu, u vrijednosti od 184 milijarde eura, što je bilo 60 posto njihovog ukupnog portfelja aktiva.

Zamjenica španskog premijera Soraja Saens de Santamarija je ukazala da se zemlja "suočava sa najtežim trenucima u svojoj historiji".

Zahtjev za dodatna izdvajanja od 30 milijardi eura uslijedio je poslije naredbe iz prošle reforme u februaru da banke izdvoje 53,8 milijardi eura za pokrivanje mogućih loših zajmova.

Osim novih izdvajanja novca, banke će biti primorane da iz svojih ukupnih finansija izdvoje slabe aktive u sektoru nekretnina i smjeste ih u specijalizirane agencije.

Indeks vodećih akcija IBEX-35 na berzi u Madridu u petak je skliznuo 3,32 posto, na 6.811,6 poena, potisnut potonućem vrijednosti dionica čak i najjačih španskih banaka.

Akcije banke "Santander", najveće u eurozoni po imovini, skliznule su 5,18 posto, na 4,665 eura, a druge po veličini španske banke BBVA za 5,84 posto, na pet eura, dok su dionice banke "Bankija" oslabile 3,37 posto, na 2,034 eura.