|

U eurozoni zabilježen najveći odliv ulaganja

U eurozoni zabilježen najveći odliv ulaganja
0
S
SRNA
21.3.2012. u 13:38
0
komentara
0

dijeljenja
U eurozoni zabilježen najveći odliv ulaganja
Eurozona je u januaru zabilježila najveći odliv ulaganja u posljednje tri godine zbog talasa prodaja obveznica zemalja u zoni primjene evropske jedinstvene valute.
Neto odliv ulaganja u portfelje dostigao je u januaru 46,9 milijardi eura, u odnosu na revidirani neto priliv od 4,6 milijardi eura u prethodnom mjesecu. To je njihov najveći mjesečni pad od januara 2009. godine.

Neto odliv ulaganja u portfelje uglavnom je rezultat neto odliva ulaganja u dužničke instrumente, koji je dijelom ublažio neto priliv ulaganja u akcije, saopštila je Evropska centralna banka.

Neto odliv ulaganja u dužničke instrumente dostigao je u januaru iznos od 52 milijarde eura, dok je u stavci ulaganja u akcije zabilježen neto priliv od pet milijardi eura.

U prvom ovogodišnjem mjesecu su inostrani ulagači neto prodali 34 milijarde eura obveznica članica eurozone, a evropski ulagači kupili su obveznice zemalja izvan eurozone u iznosu 20 milijardi eura, stoji u saopštenju Evropske centralne banke.

U 12-mjesečnom periodu, zaključno sa januarom, priliv ulaganja u eurozonu nadmašio je odliv za 189 milijardi eura. U prethodnom odgovarajućem periodu zabilježen je neto priliv od 55 milijardi eura.

Sezonski prilagođen tekući bilans plaćanja eurozone za januar iskazala je višak od 4,5 milijardi eura, navode u Evropskoj centralnoj banci.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.