Žena od milijardu dolara
59

Sheryl Sandberg je tech gigantica i žena na vrhu industrije: Da li ulazi u politiku?

L. S.
Sheryl Sandberg, jedna od najutjecajnijih žena u tehnološkoj industriji (Foto: EPA-EFE)
Sheryl Sandberg, jedna od najutjecajnijih žena u tehnološkoj industriji (Foto: EPA-EFE)
Mark Zuckerberg je 2008. godine zaposlio Sheryl Sandberg kao glavnu operativu direktoricu Facebooka jer je društvena mreža brzo rasla i pokušavala privući investicije, a od tada je njeno ime dobijalo na zvučnosti.

Bivša izvršna direktorica prodaje Googlea i šefica osoblja američkog Trezora postala je jedna od najutjecajnijih ličnosti u globalnom tehnološkom sektoru i jedna od rijetkih žena na vrhu industrije.

Saradnja s Markom Zuckerbergom

Zaradila je mnogo novca nakon što je prodala veći dio svog udjela u Facebookovoj matičnoj kompaniji Meta, koja također posjeduje Instagram i WhatsApp, a vrijedi 2 milijarde dolara, prenosi Guardian.

Sandberg, koja sada ima 54 godine, napustila je tu ulogu koju je imala u Meti prije godinu.

"Ovo se čini kao pravi trenutak da se povučemo jer je Meta dobro pozicionirana za budućnost", rekla je tada.

Zahvalnost i priznanje odao joj je i Mark Zuckerberg, šesta najbogatija osoba na svijetu s procijenjenim ličnim bogatstvom od 133 milijarde dolara.

"Hvala Sheryl za izuzetan doprinos koji ste dali našoj kompaniji i zajednici tokom godina. Vaša posvećenost i vođstvo bili su ključni u pokretanju našeg uspjeha i zahvalan sam na vašoj nepokolebljivoj posvećenosti meni i Meti tokom godina", poručio je Zuckerberg.

Njeno napuštanje Mete ocijenjeno kao potencijalni rizik za gubljenje investitora

Smatrana je toliko kritičnom za uspjeh kompanije da je imenovana uz osnivača kao jedno od ključnih kadrova koje je predstavljalo potencijalni rizik za novac investitora ako bi napustili kompaniju.

Bavila se političkim i etičkim pitanjima, ispitivala je kršenja Cambridge Analytica, napadom na američki Kapitol u januaru 2021. godine i dokumentima koje je procurila zviždača Frances Haugen koji su otkrili neke od najotrovnijih utjecaja platforme.

Debra Williamson, analitičarka Insider Intelligence-a koja prati kompaniju od njenog osnivanja, rekla je da je ono što je Sanberg napravila u Facebooku "prilično moćno i proći će u historijske knjige."

Autorica dvije knjige

Osim što je efikasno vodila jednu od najvećih tehnoloških kompanija na svijetu, našla je vremena i da napiše dvije knjige. "Lean In: Women, Work, and the Will to Lead" iz 2013. godine, autorka ohrabruje žene da se afirmišu na poslu i kod kuće.

U drugoj knjizi "Opcija B", govori o suočavanju sa nedaćama, izgradnji otpornosti i pronalaženju radosti i fokusira se na smrt njenog supruga.

Šta Sandberg radi sada i hoće li možda ući u politiku?

Sandberg će sada provoditi više vremena radeći sa fondacijom koju je osnovala kako bi se fokusirala na ženska pitanja na radnom mjestu i na "jednako i otpornije radno mjesto".

Međutim, postoje spekulacije da bi čvrsti demokrat možda planirala da uđe u politiku. Nedavno je govorila protiv zabrane abortusa, donirala tri miliona dolara Američkoj uniji za građanske slobode i vodila kampanju protiv seksualnog nasilja u ratu između Izraela i Gaze.