Finansije
0

Sberbanka okončala akviziciju Volksbank Internationala

FENA
Sberbanka iz Rusije je okončala svoju akviziciju 100 posto udjela Volksbank Internationala AG (VBI).

Zaključenje transakcije je uslijedilo kao rezultat već ranije potpisanog kupoprodajnog ugovora od 8. septembra 2011. s dioničarima VBI – Österreichische Volksbanken-AG (VBAG), BPCE S.A. (BPCE), DZ BANK AG (DZ banka ) i WGZ BANK AG ( WGZ banka). Ta transakcija ne obuhvata članicu VBI-a u Rumuniji (VB Rumunija).

U periodu između potpisivanja ugovora i zaključenja transakcije, VBI dioničari su izvršili dokapitalizaciju radi povećanja vlasničkog kapitala VBI-a radi pokrića gubitaka iz trećeg kvartala 2011. godine, te su osim toga postigli dogovor da cijenu od 585 miliona eura umanje za 80 miliona eura. Konačna visina transakcije iznosi 505 miliona eura.

Kao dio procesa akvizicije Sberbanka je također od VBAG-a, DZ banke, WGZ banke i BPCE-a preuzela dugoročno refinansiranje postojećih dioničara u protuvrijednosti od oko 2,1 milijarde eura, a VBAG ili grupa banaka predvođena VBAG-om je Sberbanci na raspolaganje stavila finansijska sredstva od 500 miliona eura na pet godina.

Ova krucijalna transakcija predstavlja prvu veliku akviziciju Sberbanke izvan Zajednice nezavisnih država (ZND), kao i posljednji korak u procesu njene transformacije iz velike domaće finansijske institucije u vodeću međunarodnu banku.

VBI (izuzevši VB Rumunija) raspolaže s 295 filijala i mrežom više od 600 hiljada klijenata.

Banke kćerke VBI-a u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Češkoj Republici i Slovačkoj se nalaze među deset najvećih finansijskih institucija (prema ukupnoj aktivi), a u Mađarskoj, Srbiji i Sloveniji među 15 najvećih finansijskih institucija (prema ukupnoj aktivi).

VBI je osim toga prisutna u Ukrajini, a posjeduje dozvolu za obavljanje bankarskih poslova i u Austriji.