Finansije
3

Sberbank BH dobila kredit za poticanje malih i srednjih preduzeća

FENA
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odobrila je kredit od 10 miliona eura Sberbank BH za dalje kreditiranje malih i srednjih preduzeća (SME).

Sredstva su osigurana u sklopu „Finansijskog okvira za zapadni Balkan i Hrvatsku“ s ciljem pružanja podrške bankama i nebankarskim finansijskim institucijama u kreditiranju malih i srednjih preduzeća.

Od 2012. godine Sberbank BH aktivno širi svoje poslovanje putem investiranja u infratrukturu, razvoj novih proizvoda i modernih poslovnih servisa. Banka trenutno diverzificira svoje poslovanje sa posebnim težištem na SME sektoru, što će koristiti lokalnim preduzećima kojima je pristup dugoročnom finansiranju često otežan.

"Zadovoljstvo nam je zbog potpisivanja ovog ugovora o kreditu sa Sberbank jer na taj način znatno jačamo podršku malim i srednjim preduzećima. Osiguranje dugoročnog kreditiranja je od ključne važnosti za stabilan ekonomski razvoj i otvaranje novih radnih mjesta", rekao Libor Krkoška, direktor kancelarije EBRD-a u Sarajevu.

Edin Karabeg, direktor Sberbank BH, istakao je da su mala i srednja preduzeća veoma važna za poslovanje te banke.

"Ove kompanije vidimo kao ključne faktore ekonomskog rasta, tako da sa zadovoljstvom najavljujemo dostupnost novih sredstava za mala i srednja preduzeća -dodao je Karabeg", saopćeno je iz Sberbank BH.