|

Intesa Sanpaolo Banka i Ministarstvo finansija FBiH potpisali ugovor za podršku SME

Intesa Sanpaolo Banka i Ministarstvo finansija FBiH potpisali ugovor za podršku SME
0
Klix.ba
23.1.2014. u 11:08
3
komentara
0

dijeljenja
Intesa Sanpaolo Banka i Ministarstvo finansija FBiH potpisali ugovor za podršku SME
Intesa Sanpaolo Banka BiH je potpisala Ugovor o supsidijarnom finansiranju sa Federalnim ministarstvom finansija i Fondacijom OdRaz u cilju podrške malim i srednjim preduzećima (SME) u Federaciji Bosne i Hercegovine u iznosu od osam miliona eura.
Fond za ove namjene je obezbijeđen na osnovu sporazuma koji je Bosna i Hercegovina ranije potpisala sa Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj, koja djeluje u okviru Svjetske banke (WB).

Fondaciju za održivi razvoj OdRaz je osnovala Vlada FBiH, radi implementiranja nekoliko razvojnih projekata iz oblasti obnove i razvoja infrastrukture, trgovine, zapošljavanja, mikrokreditiranja, razvoja poduzetništva i drugih projekata iz programa Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. Jedan od projekata ove fondacije je EAF SME, čiji je razvojni cilj poboljšanje pristupa malim i srednjim poduzećima finansijskim sredstvima.

Očekuje se da će ova sredstva omogućiti da pod-projekti koji se finansiraju kroz zajmove za investicije i obrtni kapital stimulišu izvoz i podrže ekonomski rast u više različitih sektora u BiH.

Za apliciranje za ova sredstva SME, krajnji korisnici, moraju ispunjavati slijedeće kriterije:

• preduzeće treba biti u privatnom vlasništvu, propisno licencirano i registrirano;
• zapošljavati najviše do 250 zaposlenika;
• ostvariti maksimalni godišnji prihod 50 miliona eura;
• ostvariti maksimalnu godišnju neto fiksnu aktivu 43 miliona eura;
• poštivati uslove za zaštitu okoliša.

Ovi pod-zajmovi su namijenjeni za investicije (nabavku opreme i sirovina, opravke objekata i izgradnja), kao i modernizaciju ili postepeno povećanje obrtnog kapitala.

Zavisno od namjene uslovi kreditiranja su za investicije i obrtna sredstva sa rokom otplate do 10 godina, s grace periodom dok traje investicija. Visina kredita pojedinom krajnjem korisniku ili grupi povezanih društava je maksimalno 2,5 miliona eura.
Prijavi grešku


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...