{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Intesa Sanpaolo Banka i Ministarstvo finansija FBiH potpisali ugovor za podršku SME

23.1.2014. u 11:08
0
3
Intesa Sanpaolo Banka i Ministarstvo finansija FBiH potpisali ugovor za podršku SME
0
Intesa Sanpaolo Banka i Ministarstvo finansija FBiH potpisali ugovor za podršku SME
Intesa Sanpaolo Banka BiH je potpisala Ugovor o supsidijarnom finansiranju sa Federalnim ministarstvom finansija i Fondacijom OdRaz u cilju podrške malim i srednjim preduzećima (SME) u Federaciji Bosne i Hercegovine u iznosu od osam miliona eura.
Fond za ove namjene je obezbijeđen na osnovu sporazuma koji je Bosna i Hercegovina ranije potpisala sa Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj, koja djeluje u okviru Svjetske banke (WB).

Fondaciju za održivi razvoj OdRaz je osnovala Vlada FBiH, radi implementiranja nekoliko razvojnih projekata iz oblasti obnove i razvoja infrastrukture, trgovine, zapošljavanja, mikrokreditiranja, razvoja poduzetništva i drugih projekata iz programa Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. Jedan od projekata ove fondacije je EAF SME, čiji je razvojni cilj poboljšanje pristupa malim i srednjim poduzećima finansijskim sredstvima.

Očekuje se da će ova sredstva omogućiti da pod-projekti koji se finansiraju kroz zajmove za investicije i obrtni kapital stimulišu izvoz i podrže ekonomski rast u više različitih sektora u BiH.

Za apliciranje za ova sredstva SME, krajnji korisnici, moraju ispunjavati slijedeće kriterije:

• preduzeće treba biti u privatnom vlasništvu, propisno licencirano i registrirano;
• zapošljavati najviše do 250 zaposlenika;
• ostvariti maksimalni godišnji prihod 50 miliona eura;
• ostvariti maksimalnu godišnju neto fiksnu aktivu 43 miliona eura;
• poštivati uslove za zaštitu okoliša.

Ovi pod-zajmovi su namijenjeni za investicije (nabavku opreme i sirovina, opravke objekata i izgradnja), kao i modernizaciju ili postepeno povećanje obrtnog kapitala.

Zavisno od namjene uslovi kreditiranja su za investicije i obrtna sredstva sa rokom otplate do 10 godina, s grace periodom dok traje investicija. Visina kredita pojedinom krajnjem korisniku ili grupi povezanih društava je maksimalno 2,5 miliona eura.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: