MasterCard
1

Promo / Savjeti za jednostavniju, pametniju i sigurniju online kupovinu

Širom svijeta, online shopping postaje sve zastupljeniji u svakodnevnom životu, zahvaljujući udobnosti koju pruža i masovnoj pojavi uređaja priključenih na globalnu mrežu.

To ukazuje da korisnici cijene brzinu, fleksibilnost i sigurnost koje im korištenje kartica pružaju, te da žele te iste pogodnosti koristiti i u virtualnom okruženju. Online trgovina omogućava Vam da, u vrijeme koje Vama odgovara, poručujete robu širom svijeta, koristeći popuste i pogodnosti koje trgovine često nude, a sve to iz udobnosti svoga doma.

Kada je riječ o Bosni i Hercegovini, online trgovina je nedovoljno razvijena jer takozvani e-commerce predstavlja svega 8% ukupnog obima plaćanja, a i taj obim plaćanja se obavlja ka inostranstvu. Početkom godine je došlo do promjene u zakonskom okviru za online trgovinu, a očekuje se i dalje definisanje regulative o zaštiti potrošača o ovoj oblasti. Kako je za očekivati da online trgovina postaje sve popularnija i u našoj zemlji, pripremili smo nekoliko korisnih savjeta koji će Vam iskustvo poručivanja i plaćanja robe širom svijeta učiniti praktičnim i sigurnim: Prije kupovine:

  • Oslonite se na iskustva prijatelja, porodice i potrošačke organizacije za preporuke.
  • Ne kupujte skupe proizvode sa web stranica koji vam nisu poznate.
  • Provjerite da li internet stranica trgovca ima forum na kojem osobe koje su ranije poslovale sa njim mogu da ostavljaju komentare o svojim iskustvima u vezi sa tim trgovcem.
  • Pogledajte sekciju „Odredbe i uslovi“ i provjerite koji su uslovi u pogledu dostave, plaćanja i vraćanja robe. U toku kupovine:
  • Koristite samo sigurne internet stranice kada dajete svoj broj kartice. Nemojte koristiti linkove prikazane u e-mailovima.
  • Prilikom plaćanja, provjerite sigurnost web stranice tako što ćete potražiti oznaku https:// i simbol katanca u address baru, što su garancije da su podaci koji se tu prenose sigurni.
  • Možda će biti potrebno da unesete neke lične podatke i finansijske informacije kao što su: brend i broj kartice, ime vlasnika, datum važenja i sigurnosni kod. Ovi podaci su već vidljivi na karticama i kao takvi ne mogu biti zloupotrebljeni. Zbog toga je važno da nikada ne dijelite PIN kod svoje kartice online i da koristite sigurne stranice.
  • Potražite simbolMastercard® SecureCode™. SecureCode je lični broj za Mastercard kartice, koji se koristi prilikom on line kupovine i osmišljen je da omogući identifikaciju korisnika kartice. Samo korisnik kartice i njegova banka znaju ovaj kod i on se nikada ne dijeli sa trgovcem. SecureCode funkcioniše u okviru postojećeg Mastercard računa, pa nije potrebno dodatno preuzimanje softvera i sam servis se jednostavno aktivira i koristi.
  • Nikada ne šaljite svoje podatke e-mail-om – finansijske institucije i kredibilni trgovci ne traže ove osjetljive informacije u elektronskim porukama. Ako dobijete takav zahtjev, da e-mailom pošaljete svoje podatke, vjerovatno se radi pokušaju prevare koja se zove fišing – to možete prijaviti Vašoj banci, ali nikad ne odgovarajte na njih.

Nakon kupovine:

  • Čuvajte dokaze obavljenih online finansijskih transakcija– sačuvajte potvrde koje primite i uvijek ih uporedite sa mjesečnim izvještajem iz banke.