Novi rekord
58

Samsung prvi put u historiji očekuje zaradu od 13 milijardi dolara za jedan kvartal

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Kompanija Samsung Electronics saopćila je danas kako očekuje da će u trećem kvartalu 2017. godine zabilježiti najveću zaradu u historiji ovog južnokorejskog tehnološkog giganta, i to nakon što je od aprila do juna zaradila 12,6 milijardi dolara.

Ove godine Samsung je bilježio konstantan rast prihoda, a svaki novi obračuni po kvartalima su donijeli rekordne profite. Prema sadašnjim procjenama Južnokoreanaca, u julu, augustu i septembru, Samsung je zaradio blizu 13 milijardi dolara. To je najveći profit ove kompanije za jedan kvartal u godini.

Južnokorejski gigant također je saopćio kako očekuje da će im konsolidovana prodaja u protekla tri mjeseca 2017. godine donijeti dodatnih 54,7 milijardi dolara.

Ovi odlični poslovni rezultati pokazuju da se Samsung oporavio nakon prošlogodišnjeg skandala u vezi s mobitelom Galaxy Note 7. Ovogodišnji model Galaxy Note 8 izuzetno je doprinio povećanju profita kompanije za čak 179 posto.

Pored povećanja prodaje novih modela mobitela, Samsung bilježi povećanje prodaje memorijskih čipova koji se koriste prilikom proizvodnje pametnih telefona i kompjutera. Brojni analitičari smatraju kako će Samsung ove godine nadmašiti Intel koji je već dugo prvi u svijetu po proizvodnji čipova.