Plinovod snaga Sibira
98

Ruski Gazprom oborio rekord u isporuci plina Kini što je plan za nadoknađivanje gubitaka u Evropi

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ruski energetski div Gazprom objavio je u srijedu da je prethodnog dana postavio novi rekord u isporuci plina Kini putem plinovoda Snaga Sibira.

Gazprom nije iznio preciznije podatke o novom dnevnom rekordu, ali je naveo da je ukupni izvoz plina u Kinu ovim plinovodom u 2023. dosegao 22,7 milijardi kubnih metara. To je gotovo 1,5 puta više od 15,4 milijarde kubnih metara u 2022. godini.

Rusija povećava isporuke plina Kini kako bi nadoknadila gubitak većine svog izvoza u Evropu od početka rata u Ukrajini, što je potaknulo zapadne zemlje da nametnu sankcije Moskvi i smanje njezinu ovisnost o ruskim opskrbama energijom.

Gazprom je također saopćio da je izvoz u Kinu 2023. bio 700 miliona kubnih metara, ili 3,2 posto, veći od ugovorno obvezujućeg. Ponovio je da će plinovod Snaga Sibira dostići puni izvozni kapacitet od 38 milijardi kubičnih kubnih 2025. godine.

Rusija također već duže vrijeme pregovara o izgradnji novog plinovoda Snaga Sibira-2, kojim bi se preko Mongolije u Kinu trebalo transportirati 50 milijardi kubičnih metara plina godišnje. To je gotovo isti obim kao i kapacitet ugašenog plinovoda Sjeverni tok, koji prolazi preko Baltičkog mora do Njemačke, a koji je oštećen u eksplozijama 2022. godine.

Moskva želi udvostručiti izvoz plina u Kinu kako bi nadoknadila pad izvoza u Evropu.

Prema izračunima, isporuke plina iz Gazproma u Evropu pale su za 55,6 posto na 28,3 milijarde kubnih metara u 2023. godini. Za usporedbu, u 2018./2019. dosegnule su maksimalne nivoe od 175 do 180 milijardi kubnih metara.