Američke sankcije
1

Rusija ima probleme da naplati naftu dok Kina, Turska i Emirati pojačavaju kontrole

F. H.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Ruske naftne kompanije suočavaju se s kašnjenjem do nekoliko mjeseci za plaćanje sirove nafte i goriva jer banke u Kini, Turskoj i Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) postaju sve opreznije prema američkim sekundarnim sankcijama, reklo je osam izvora upoznatih s tim, piše Reuters.

Kašnjenja u plaćanju smanjuju prihode Kremlju i čine ih nepravilnim, omogućavajući Washingtonu da postigne svoje ciljeve dvostruke politike sankcija, da poremeti novac koji ide Kremlju kako bi ga kaznio za rat u Ukrajini, a da pritom ne prekida globalne tokove energije.

Nekoliko banaka u Kini, UAE i Turskoj povećalo je svoje zahtjeve za poštovanje sankcija posljednjih sedmica, što je rezultiralo kašnjenjima ili čak odbijanjem transfera novca u Moskvu, navodi osam izvora iz bankarstva i trgovine.

Banke, oprezne u pogledu američkih sekundarnih sankcija, počele su tražiti od svojih klijenata da daju pismene garancije da nijedno lice ili entitet sa američke SDN (Special Designated Nationals) liste nije uključen u posao ili da je korisnik plaćanja.

Izvori su tražili da ne budu imenovani zbog osjetljivosti pitanja i zato što im nije dozvoljeno da razgovaraju s medijima. U UAE banke First Abu Dhabi Bank (FAB) i Dubai Islamic Bank (DIB) suspendovale su nekoliko računa povezanih sa trgovinom ruskom robom, rekla su dva izvora.

Mashreq banka iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, turske Ziraat i Vakifbank i kineske banke ICBC i Bank of China još uvijek obrađuju uplate, ali za njihovu obradu su potrebne sedmice ili mjeseci, rekla su četiri izvora.

Mashreq banka je odbila da komentariše. UAE banke FAB i DIB, turske Ziraat i Vakifbank, kineski ICBC i Bank of China nisu odgovorile na zahtjeve za komentare.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da postoje problemi s plaćanjem kada su ga upitali o izvještajima da su banke u Kini usporile plaćanja.

"Naravno, nastavlja se pritisak bez presedana iz Sjedinjenih Država i Evropske unije na Narodnu Republiku Kinu", rekao je Peskov u dnevnom konferencijskom pozivu s novinarima.