Problemi u ekonomiji
1

Rublja oslabila iznad simbolične vrijednosti od 100 rublji za jedan dolar

F. H.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Ruska rublja je oslabila iznad simboličnog praga od 100 za dolar prije nego što se blago oporavila u ranoj trgovini u utorak, opterećena odljevima strane valute i sve manjim suficitom tekućeg računa zemlje.

Posljednji pad rublje na troznamenkastu vrijednost u augustu natjerao je Banku Rusije da hitno podigne kamatnu stopu za 350 baznih bodova na 12%, a vlasti su raspravljale o ponovnom uvođenju kontrola kako bi ojačale valutu.

U 04:15 GMT, rublja je bila 0,21 posto slabija u odnosu na dolar na 99,97 nakon što je pao na samo 100,26 ubrzo nakon otvaranja u 04:00 GMT.

Ruska valuta ima tendenciju biti pod pritiskom na početku svakog mjeseca, nakon što izgubi podršku povoljnog poreznog razdoblja na kraju mjeseca u kojem izvoznici obično pretvaraju devizne prihode kako bi podmirili lokalne obveze.

Ekonomski savjetnik predsjednika Vladimira Putina ukorio je centralnu banku jer je rublja u augustu skliznula na 101,75 za dolar, okrivljujući njenu labavu politiku kao znak rastućeg unutarnjeg neslaganja.

Nakon hitnog povećanja u augustu, centralna banka ponovno je podigla stope u septembru na 13%. Analitičari koje je anketirao Reuters očekuju da će centralna banka, koja se također bori s tvrdoglavim inflatornim pritiskom, ponovno zaoštriti monetarnu politiku na svom sljedećem zakazanom sastanku 27. oktobra.