Rizici u bankarstvu
45

Rejting zemlje i stabilan bankarski sektor su ključne odrednice kreditiranja

R. D.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
U organizaciji Udruženja profesionalnih rizik menadžera BiH (UPRMBiH) u Sarajevo je održana Druga regionalna konferencija iz oblasti upravljanja bankarskim rizicima.

Renomirani međunarodni i domaći stručnjaci iz finansijskog sektora, kao i donosioci odluka iz oblasti bankarstva imali su priliku prodiskutovati o najaktuelnijim ekonomskim temama. Konferencija je imala za cilj otvoriti pitanja važnosti i uticaja kreditnog rejtinga države i novog regulatornog okvira u bankarstvu na održivu kreditnu ponudu i potražnju, a primarno na finansiranje malih i srednjih preduzeća.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

Oko 120 eksperata je kroz izlaganja, panel diskusije, te radne sesije govorilo o riziku države, najnovijim izmjenama i izazovima prilagođavanja domaćih bankarskih propisa i praksi EU regulativama, iskustvima i lekcijama iz Evrope, te perspektivama lokalnog bankarskog sektora. Sve su ove teme sagledane iz perspektive uticaja na poslovni ciklus i ukupnu dodatnu vrijednost u realnom sektoru, sa fokusom na mali i srednji biznis.

Amir Softić (Foto: T. S./Klix.ba)
Amir Softić (Foto: T. S./Klix.ba)

Amir Softić, predsjednik UPRMBiH i Član Uprave Sparkasse Bank BiH je pojasnio zašto su upravo ove teme stavljene u fokus regionalne konferencije.

"Srednja i mala preduzeća su ključni generator godišnje dodatne vrijednosti u poslovnom sektoru svih otvorenih malih ekonomija, pa tako i Bosne i Hercegovine. Zato je izrazito važno da razmotrimo na koji način rizik države i kreditni rejting utiču na ponudu i potražnju kreditnog novca, i u kojim razmjerama će novi regulatorni okvir uticati na njegov razvoj. Sa jedne strane, kreditni rejting države određuje nivo kreditne potražnje i može uticati na smanjenje nivoa kreditne ponude, a to direktno dereminiše poslovni ciklus. Sa druge strane, novi regulatorni okvir treba da prevenira koncentraciju izloženosti bankarskog sistema ka rizičnijim finansijskim strukturama, što je posebno važno u momentu monetarne politike niskih kamatnih stopa, koja prirodno ohrabruje banke da niske kamatne stope i pad neto kamatnog prihoda kompenziraju sa preuzimanjem višeg nivoa rizika", izjavio je Softić.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

Ako znamo da, istovremeno globalna ekonomija doživljava usporavanje, nastavio je, jasno je da je za zemlju kao što je BiH od izuzetnog značaja da ima stabilan bankarski sistem i dostatnu kreditnu potražnju koja bi prevenirala negativne fluktuacije u okviru poslovnog ciklusa.

"Kako su u malim i otvorenim ekonomijama učinci monetarne politike limitirani, neophodno je aktivno raditi na poboljšanju kreditnog rejtinga koji trenutno ne ide u prilog intenziviranju kreditne potražnje, a to prije svega znači osiguranje boljeg poslovnog okruženja i većeg nivoa pravne sigurnosti, i konačno adekvatan balans između makroprudencijalnih instrumenata i fiskalne politike. Tačka susreta ovih politika je upravo podrška malim i srednjim preduzećima, a njihov je razvoj krucijalan za privredni rast zemlje. Stoga je ovo tema kojom se svi moramo intenzivno baviti”, izjavio je Softić.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

On je još istakao da je Druga risk konferencija organizovana slijedeći misiju UPRMBiH, a to je kontinuirana promocija najviših standarda i najboljih praksi upravljanja rizicima, upravo jer su oni ključni faktor zaštite finansijskog tržišta od negativnih konjukturnih ciklusa i gubitka kapitalne supstance, što u konačnici ođređuje otpornost banaka na finansijske šokove i njihovu sposobnost da kreditnom ponudom podrže ekonomiju zemlje.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

Iskoristio je priliku i da se zahvali svim partnerima UPRMBiH, posebno generalnom sponzoru Evropskom fondu za Jugoistočnu Evropu (EFSE DF) koji radi na umrežavanju finansijskog i realnog sektora i razvoju investicijske klime, kao i Američkoj agenciji za međunarodni razvoj (USAID).

Direktor Agencije za bankarstvo Federacije Bosne i Hercegovine Jasmin Mahmuzić je podržao ovu inicijativu UPRMBiH učešćem u panel diskusiji. U svom obraćanju je izložio kako je bankarski sektor BiH sa trećim kvartalom 2019. bilježio pozitivne trendove poslovanja te zadržao visok nivo stabilnosti.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

"Razvoj regulative i supervizije, kao i usklađivanje sa EU je naše strateško opredjeljenje. To opredjeljenje je jasno i poznato našim partnerima u EU. Iako postoji niz pitanja i izazova o kojima možemo govoriti, profesionalna saradnja i podrška je na zadovoljavajućem nivou. Ključne institucije kao što su ECB, EBA, prepoznaju naše napore i u mjeri koja je trenutno dovoljna, mi imamo dijalog, saradnju i podršku. Formalno, mi smo postigli određeni stepen usklađenosti ili ekvivalentnosti naše regulative. U nastavku približavanja EU mi možemo razgovarati o nužnom ažuriranju i nastavku preuzimanja ključnih zahtjeva. Struktura naše regulative će se sigurno mijenjati, ali ulazak u EU za nas neće biti bolan. Kada je u pitanju regulativa i supervizija, ja mogu tvrditi da smo mi već u EU", rekao je Mahmuzić.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

Rezidentni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda u BiH Andrew Jewell je u svom obraćanju naglasio da makroekonomska i finansijska situacija u Bosni i Hercegovini je stabilna, ali politička neizvjesnost i slab rast u Evropi predstavljaju negativne rizike.

"MMF je spreman pregovarati novi program sa vlastima u BiH čim se formira nova vlada Federacije BiH. Izvjesno je da će novi program biti fokusiran na reformu sektora zdravstva, povećanje transparentnosti i nadzora nad preduzećima u državnom vlasništvu", izjavio je.

AndrewJewell (Foto: T. S./Klix.ba)
AndrewJewell (Foto: T. S./Klix.ba)

Na drugom danu konferencije održat će se radne sesije koje su rezultirale i konkretnim prijedlozima rješenja u usko specijaliziranim bankarskim temama poput Procesa supervizorskog pregleda i procjene, Primjeni Odluke o kreditnom riziku entitetskih Agencija za bankarstvo te stress testing, a koji će biti korisna operativna smjernica unutar bankarske zajednice, doprinijeti unapređenju standarda u risk struci i dijalogu sa zakonodavcem.