|

Prva beskontaktna transakcija obavljena u Bosni i Hercegovini

Prva beskontaktna transakcija obavljena u Bosni i Hercegovini
183
Klix.ba
10.12.2014. u 14:26
30
komentara
183

dijeljenja
1/9 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
2/9 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
3/9 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
4/9 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
5/9 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
6/9 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
7/9 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
8/9 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
9/9 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Intesa Sanpaolo Banka, u saradnji sa kompanijom Visa, pokrenula je Visa beskontaktno plaćanje u Bosni i Herzegovini i time, po prvi put na tržištu,omogućila građanima Bosne i Hercegovine da koriste taj inovativni način plaćanja. Prva transakcija zvanično je obavljena na press konferenciji u XYZ Premium Fashion Storeu u Sarajevu.
Nova tehnologija kupcima omogućava da plaćanje izvrše samo prislanjanjem kartice na terminal za beskontaktno plaćanje što nudi još praktičnije, sigurnije, jednostavnije i brže iskustvo plaćanja za korisnike. Beskontaktni terminali Intesa Sanpaolo Banke prihvataju kartice svih banaka na tržištu koje u sebi imaju ugrađen čip beskontaktne tehnologije, a koji je jasno istaknut na samoj plastici kartice posebnom oznakom.

Projekt uspješno završenKako bi plaćanje učinili još praktičnijim i bržim, Intesa Sanpaolo Banka i Visa implementirale su i Visa Easy Payment Service rješenje kod svih trgovaca Banke, tako da za transakcije do 30 KM nije potrebno unošenje PIN koda, niti provlačenje kartice. Korisnik treba samo da prisloni karticu terminalu za beskontaktno plaćanje i transakcija je obavljena u nekoliko sekundi. Zeleno svjetlo na lampici na čitaču i kratak zvučni signal označavaju uspješno obavljenu transakciju. Za sve iznose preko 30 KM, postupak plaćanja je isti, samo tada korisnik kartice mora unijeti PIN kod.

"U saradnji sa kompanijom Visa već duže vrijeme radimo na projektu uvođenja beskontaktnog plaćanja na bh. tržište i danas smo zaista ponosni na njegov uspješan završetak i na činjenicu da smo prva banka u Bosni i Hercegovini koja je omogućila beskontaktno plaćanje. Ovako veliku inovaciju smo planirali još od 2011. godine kada smo kreirali VISA Inspire karticu kao prvu karticu u Bosni i Hercegovini koja u sebi ima ugrađen čip za beskontaktno plaćanje, a kojih je do sada izdato preko 50.000. Danas smo, pored kartice, osigurali i terminale te cijelu tehnologiju pomoću koje se beskontaktne transakcije mogu obavljati", rekao je Amir Termiz, izvršni direktor Intesa Sanpaolo Banke.

Biljana Petruševska Trajkovska, Visa Country Manager za Bosnu i Hercegovinu, izjavila je da je Visa PayWave tehnologija beskontaktnog plaćanja kreirana s namjerom da se dodatno stimulišu plaćanja karticama na prodajnim mjestima na kojima se uglavnom koristi gotovina, a gdje su su brzina i lagodnost plaćanja primarni za kupce. To su prvenstveno minimarketi, hipermarketi, benzinske stanice, restorani, kina, šoping centri.

"Visa konstantno istražuje i implementira nova tehnološka dostignuća kako bi unaprijedila iskustvo plaćanja. Sa uvođenjem Visa PayWave sistema tržište Bosne i Hercegovine zakoračilo je u eru brzog, efikasnog i sigurnog beskontaktnog plaćanja. Veoma nam je drago što je Intesa Sanpaolo Banka proširila portfolio upravo Visa PayWave karticama i svojim klijentima omogućila beskontaktna plaćanja. Razvoj beskontaktnog plaćanja ima tendenciju brzog rasta, a u prednosti će se uvjeriti i korisnici kartica i trgovci koji usvoje novu tehnologiju. Vjerujemo da će svi koji probaju Visa PayWave uživati u lakoći i funkcionalnosti naših inovativnih platnih rješenja. Dosadašnja iskustva sa beskontaktnim karticama potvrđuju nam da kupci vrednuju ovakav način plaćanja. Stoga smo jako sretni što ćemo, uz jakog partnera kao što je Intesa Sanpaolo Banka, doprinijeti razvoju beskontaktnog plaćanja na tržištu Bosne i Hercegovine", kazala je Petruševska Trajkovska.

Brzina, jednostavnost i sigurnost"Novim načinom plaćanja, beskontaktnim plaćanjem Intesa Sanpaolo Banke, želimo da svojim klijentima omogućimo brzo, jednostavno i sigurno plaćanje platnim karticama. Sportina grupa prati trendove u svijetu kupovine s toga i u uvodimo beskontaktno plaćanje u naše trgovine i prodajna mjesta,pa brendove poput XYZ ,Orsay, Parfois, Six, Tom Tailor s pravom možemo nazvati svjetskim brendovima. Vjerujemo da će naši kupci zaista uživati u ovom novom načinu plaćanja, i svim prednostima koje donosi. Kao posebnu pogodnost i promociju nove vrste plaćanja za korisnike Visa Inspire kartica, odnosno beskontaktno plaćanje u našim trgovinama: XYZ SCC, XYZ BBI i Marella, obezbijedili smo popust od 25 posto na svaku kupovinu bez obzira na visinu transakcije u periodu do 31. 12. 2014. godine", kazala je Dženita Hajduk, voditeljica platnog prometa i finansija Sportina grupe.

Brzina, jednostavnost i sigurnost su glavne karakteristike beskontaktnog plaćanja, a može se primijeniti na svim prodajnim mjestima koja imaju oznaku Visa Paywave, kao i za plaćanje bilo kojih iznosa.

Beskontaktno plaćanje se osim na prodajnim mjestima XYZ Premium Fashion Store može vršiti i na ostalim prodajnim mjestima Sportina grupe odnosno Marella, Six, Tom Tailor, Parfois i Orsay; Inditex grupe: Zara, Pull&Bear, Bershka, Stradivarius, Massimo Dutti kao i u restoranima Vapiano i Sarajka.

Intesa Sanpaolo Banka će u narednom periodu nastaviti intenzivno raditi na proširenju prodajnih mjesta sa beskontaktnom tehnologijom, navode iz ove banke.
Prijavi grešku


Komentari (30)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...