{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Propala četvrta najveća bugarska banka

S
11.7.2014. u 17:45
0
25
Propala četvrta najveća bugarska banka
0
Propala četvrta najveća bugarska banka
Bugarska će dozvoliti kolaps četvrte najveće banke u zemlji, a njene zdrave poslovne aktivnosti prebacit će u odvojenu banku, kako bi prevazišla posljedice najvećeg finansijskog skandala od devedesetih godina prošlog vijeka.
Centralna banka je saopštila da će ukinuti dozvolu za rad "Korporativnoj Targovskoj Banci Bugarske" (Corpbank) i obavijestila tužilaštvo na mogućnost da je njen glavni akcionar ukrao novac iz banke neposredno prije nego što je centralna banka preduzela mjere.

Skandal je izbio prošlog mjeseca, kada su klijenti "Corpbanke" optužili akcionara Cvetana Vasileva za sumnjivo poslovanje u kojem je koristio njihove ušteđevine.

Panično podizanje novca sa računa ubrzo se proširilo na još jednu banku, a Sofija je odobrila zaštitni kredit od 2,3 milijarde dolara.

U današnjem saopštenju centralne banke navodi se da potezi "Corpbanke" nisu bili u skladu sa zakonom niti sa "dobrom bankarskom praksom".

U tekstu se dodaje da nedostaje dokumentacija o 2,43 milijarde dolara od 3,76 milijardi dolara kapitala ove banke. Centralna banka vjeruje da je dokumentacija uništena u danima prije slanja državnih administratora.

Administratori su utvrdili da je Vasilev povukao 142,5 miliona dolara iz ove banke preko treće strane, neposredno prije nego što je država preuzela kontrolu nad bankom.

Izvršni zvaničnik "Corpbanke" Orlin Rusev danas je uhapšen pod optužbom da je naredio ovu isplatu, saopštilo je tužilaštvo. Vlasti planiraju da privedu i Vasileva.

Tužilaštvo pokušava da utvrdi i da li je glavni blagajnik "Corpbanke" Margarita Petrova odnijela vreće pune novca iz banke u Vasilevljevo ime.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: