Podsticaj turizmu
110

Prilika za nove letove i destinacije: Vlada KS ponovo subvencionira aviolinije sa Aerodroma Sarajevo

N. V.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Turistička zajednica Kantona Sarajevo ponovo raspisuje Javni poziv za subvencioniranje aviosaobraćaja na području Kantona Sarajevo u svrhu razvoja turizma. Novi poziv bi mogao privući skandinavske kompanije nakon što je prvi "doveo" tri aviokompanije u Sarajevo.

Period realizacije aktivnosti Programa je do 31. decembra 2024. Cilj javnog poziva jeste razvoj turizma na području Kantona Sarajevo subvencioniranjem avio-kompanija radi uspostavljanja novih destinacija, povećanja broja putnika u aviosaobraćaju i osnaživanje turističkog sektora.

Pravo učešća na Javni poziv imaju pojedinačne avio-kompanije koje su registrovane za pružanje usluga avio-saobraćaja i koje ispunjavaju Kriterije za odabir prijava i dodjelu sredstava:

  • Aviokompanije koje donesu odluku da uspostave bazu na Međunarodnom aerodromu Sarajevo,

  • Aviokompanije koje otvaraju nove destinacije za Sarajevo (destinacije prema kojima sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo nije bilo redovnih letova od aviokompanija tokom dvanaest mjeseci prije datuma namjeravanog obavljanja prvog leta),

  • Aviokompanije koje uvode jednu ili više strateških ruta za Sarajevo, u skladu s listom strateških ruta definisanom od strane Međunarodnog aerodroma Sarajevo,

  • Aviokompanije koje uvode letove na postojećim strateškim rutama iz/za Sarajevo, a na kojima trenutno ima uspostavljeno pet ili manje letova sedmično

  • Aviokompanije koje uvode dugolinijske letove u trajanju preko šest sati za Sarajevo.

Prijavni obrazac za Javni poziv može se preuzeti na službenoj web stranici Turističke zajednice Kantona Sarajevo (www.visitsarajevo.ba) i web stranici JP Međunarodni aerodrom "Sarajevo" d.o.o. (www.sarajevo-airport.ba). Javni poziv ostaje otvoren do 12.02.2024. godine.

Za dodatne informacije i pojašnjenja, zainteresirane aviokompanije mogu kontaktirati Turističku zajednicu Kantona Sarajevo ([email protected]).

Na prvi javni poziv za subvencioniranje letova su se javile kompanije koje su već uspostavile nekoliko letova, a od proljeća se očekuje čak 10 novih linija. Trenutni javni poziv bit će prilika za aviokompanije koje imaju potencijal i značaj za turističko tržište, ali i prilika građanima da budu povezani sa više destinacija u Evropi i svijetu.