Finansije
0

Predsjednik Kipra: Niko neće biti zaštićen od istrage o bankarskoj krizi

FENA
Predsjednik Kipra Nicos Anastasiades obećao je u ponedjeljak da niko, pa ni njegova porodica, neće biti zaštićen od istrage u vezi s izbijanjem bankarske krize u toj zemlji.

Predsjednik je time odgovorio na tvrdnje kiparske štampe da su članovi porodica vodećih političara imali pristup informacijama koje su im pomogle da zaštite svoja sredstva od udara na bankarske depozite, na koji je Nikozija pristala u zamjenu za međunarodnu finansijsku pomoć, prenosi France Presse.

Predsjednik Kipra navodi da će komisiji, koja će u utorak početi s radom, biti posebno naloženo da nikoga ne isključuje iz istrage, čak ni članove njegove porodice.

"Želim da naglasim da će tokom sutrašnje ceremonije polaganja zakletve za tri istaknute sudije njima biti dodijeljen mandat da istraže sve sumnjivo u vezi sa mnom, uključujući i članove moje šire porodice", rekao je predsjednik Kipra.

Ogromni gubici koje su pretrpjele štediše dvije najveće kiparske banke, zbog prvog paketa pomoći nekoj zemlji koji podrazumjeva oporezivanje velikih depozita, izazvali su bijes javnosti prema svima za koje se smatra da su izvukli korist i smanjili svoj dio tereta.

Komisija će imati tri mjeseca da saopći zaključke istrage, a takođe će istražiti listu koju su objavili grčki mediji, a koja se tiče kiparskih političara čiji su dugovi bankama navodno oprošteni tokom krize. Banka Kipra, Laiki i Helenik banka navodno su oprostile kredite vrijedne milione eura zakonodavcima, kompanijama i lokalnim vlastima, tvrde grčki mediji.