Traži se novi prijedlog
214

Poruke iz Sarajeva: Ukidanje pondera 2 uzdrmat će budžet KS, ali utjecati i na FBiH

M. P.
Zakon treba mijenjati u dogovoru sa strukom, poručeno sa konferencije za novinare (Foto: I. L./Klix.ba)
Zakon treba mijenjati u dogovoru sa strukom, poručeno sa konferencije za novinare (Foto: I. L./Klix.ba)
Rukovodstvo Skupštine i Vlade Kantona Sarajevo, zajedno s predstavnicima nekoliko sindikalnih organizacija, pozvali su federalne zastupnike da ne usvoje Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o pripadnostima javnih prihoda u FBiH, s ciljem ukidanja pondera 2 Kantonu Sarajevo.

Ukidanjem pondera 2 Kantonu Sarajevo, poručeno je s današnje konferencije za novinare, uzrokovat će se ekonomske posljedice ne samo na budžet Kantona Sarajevo nego i na ekonomsku stabilnost cijele Federacije BiH.

Ekonomski stručnjaci već mjesecima ukazuju na potrebu donošenja prijedloga ovog zakona, ali uz pravednije kriterije, solidarnost, socijalnu pravdu i uravnotežen razvoj uz principe transparentnosti i odgovornosti.

"Ukidanje pondera 2 KS-u znači u prvoj godini oduzimanje oko 90 miliona KM, te naredne dvije godine po 20 miliona. Ovakvo političko kažnjavanje bez ikakve analize, fiskalne procjene, ozbiljno će se reflektovati na sve korisnike budžeta Kantona Sarajevo, zakonom propisana izdvajanja za socijalno ugroženje kategorije, boračke populacije, uposlenike MUP-a, zdravstvenih i obrazovnih institucija, komunalne privrede i brojne druge", kazao je predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić.

Ukoliko dođe do usvajanja ovakvog prijedloga zakona, rekao je Okerić, ekonomska stabilnost KS-a će biti znatno narušena, dok će "pojedini kantoni dobiti nešto manje povećanje, a oni kantoni koji godinama ne poštuju zakonske propise i najmanje doprinose uplatama na jedinstveni račun će najbolje proći i biti nagrađeni za takvo bezvlašće".

Ministar finansija Kantona Sarajevo Davor Čičić kazao je kako nije istina da je Kanton Sarajevo ponderom 2 privilegovan, kako to neki predstavljaju, te je istakao kako je taj ponder nastao čisto iz ekonomskih razloga.

"Zakon koji je trenutno na snazi nije dobar i treba ga mijenjati, ali ga treba mijenjati u dogovoru sa strukom i na bazi svih ekonomskih parametara koji se mogu izračunati. Predlažemo da se sada ovaj Prijedlog makne s dnevnog reda, da se predloži neko novo i bolje rješenje zakona, jer cijeli proces raspodjele javnih prihoda moramo posmatrati i vertikalno, a ne samo horizontalno. Ovakvim prijedlogom se šteti samo Kantonu Sarajevo, prihodima kantona i stabilnosti budžeta", poručio je Čičić.

Ismet Imamović, iz Koordinacije boračkih udruženja, istakao je kako Kanton Sarajevo nikome nije iskazao nepoštovanje ni kada je riječ o raspodjeli prihoda koji su bili na budžetu Ministarstva za boračka pitanja.

Saudin Sivro, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS, kazao je kako su nezadovoljni jer se ne sluša glas struke.

"Sindikat osnovnog obrazovanja neće sjediti skrštenih ruku, ako bude trebalo napravit ćemo i socijalne nemire u Kantonu Sarajevo koji će se onda preliti i na druge kantone. Plate nastavnika u KS-u manje su nego i u Zeničko-dobojskom i u Tuzlanskom kantonu, a najveće plate imaju nastavnici u Zapadnohercegovačkom kantonu", poručio je Sivro.

Na ponovno razmatranje i usaglašavanje sa strukom pozvali su i Sadik Ećo, predsjednik Sindikata policije KS, i Fikret Zuko, direktor Udruženja slijepih Kantona Sarajevo.

Ovim Prijedlogom na početku je predviđeno smanjenje pondera 2 na 1,5, a svake sljedeće godine, kako je ranije kazao ministar Čičić, on bi se smanjivao za 0,1 posto, dok ne bi došao do koeficijenta 1. U konačnici bi se u tom slučaju, od procijenjenih 580 miliona KM uplate poreza u KS-u u 2022. godini, 250 miliona vratilo u Kantonu Sarajevo, a 330 bi bilo raspoređeno drugim kantonima. To, prema njegovim riječima, znači da bi Kantonu Sarajevo od svih uplaćenih poreza ostalo između 40 i 45 posto, dok bi se 55 posto prelijevalo u druge kantone.

Ovo bi značilo značajno smanjenje novca koji bi Kanton Sarajevo dobijao od podjele javnih prihoda u Federaciji BiH, te da bi KS time sufinansirao neke druge kantone koji znatno manje iznose novca uplate na jedinstveni račun.