{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Porastao nivo nekvalitetnih kredita u BiH

Klix.ba
22.6.2018. u 11:42
1
19
Porastao nivo nekvalitetnih kredita u BiH
1
Porastao nivo nekvalitetnih kredita u BiH
Foto: F. K./Klix.ba
Nivo nekvalitetnih kredita (NPL) u BiH i još nekim drugim zemljama u regionu je i dalje izrazito visok, viši i od 10 posto, navodi se u najnovijem izvještaju Bečke incijative.
Bečku incijativu, osnovanu na vrhuncu globalne finansijske krize 2008. godine, kao platformu privatno-javnog sektora za podršku bankarskim sektorima, čine Evropska komisija, Evropska investicijska banka, Evropska banka za obnovu i razvoj, Međunarodni monetarni fond i Grupacija svjetske banke.

Prosjek nivoa nekvalitetnih kredita u regionu iznosu 5,4 posto, što znači da je nivo NPL-a u BiH, koji iznosi 10,8 posto, dva puta viši od prosjeka.

Također, visok procent NPL-a zabilježen je i u Hrvatskoj i Srbiji. Kako se navodi u ovom izvještaju, krediti stanovništvu i nefinansijskim korporacijama rastu, dok je smanjeno finansiranje stranih banaka u regionu pa tako i u BiH.

Finansiranje stranih banaka ostalo je znatno ispod nivoa prije krize u većini zemalja, osim u Albaniji, Češkoj Republici, BJR Makedoniji, Crnoj Gori i Turskoj.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: