Novac i moć
20

Ovo je deset najbogatijih porodica na svijetu

S.H.P.
Jacqueline Mars sa svojim unukama (Foto: EPA-EFE)
Jacqueline Mars sa svojim unukama (Foto: EPA-EFE)
"Ljepota je prolazna, ali dijamanti i novac traju vječno", ovo je vjerovatno moto koji najbogatije porodice svijeta slijede.

Deset najbogatijih porodica ima šokantan kolektivni prihod od nevjerovatnih 3,4 triliona dolara, što je u ravni s cijelim BDP-om Njemačke, Velike Britanije i Francuske.

Ovio je deset najbogatijih porodica na svijetu.

Porodica Dumas iz Francuske u čijem se vlasništvu nalazi brend Hermes ima bogatstvo vrijedno 49,2 milijarde dolara. Prvi novac za porodicu Dumas zaradio je pokojni Thierry Hermes 1837. godine. U 21. vijeku ova marka prerasla je u globalni modni brend.

Na devetom mjestu nalazi se porodica Brin iz Sjedinjenih Američkih Država, njihovo bogatstvo procijenjeno je na 51,1 milijardu dolara. Sergey Brin je internetski tehnološki moćnik i suosnivač kompanija poput Googlea i Larryja.

Trenutno obnaša dužnost predsjednika u matičnoj kompaniji Alphabet Inc. Brinovo bogatstvo dijeli se između njegovo dvoje djece. Nedavno se razveo od svoje supruge Ane Wrojicicki, koja je i sama bogata, a procijenjena vrijednost njenog bogatstva je 480 miliona dolara.

Bogatstvo porodice Ambani iz Indije procijenjeno je na 52,3 milijarde dolara. Dhirubhai Ambani bio je suosnivač kompanije Reliance Industries. Njegovo bogatstvo se dijeli ravnomjerno između njegovih sinova koji danas djeluju kao većinski dioničari kompanije.

Porodica Page iz Sjedinjenih Država ima bogatstvo koje je procijenjeno na 52,4 milijarde dolara. Larry Page je suosnivač Googlea, a sada je izvršni direktor tvrtke Alphabet Inc. Svoje bogatstvo dijeli sa suprugom Lucindom Southworth i njihovo dvoje djece.

Porodica Albrecht iz Njemačke ima bogatstvo vrijedno 53,5 milijardi dolara. Novac su zaradila dva brata Karl i Theo Albrecht koji su osnivači supermarketa Aldi. Lancima sada upravljaju njihova djeca.

Na petom mjestu nalazi se porodica Chakri iz Tajlanda. Njihovo bogatstvo procijenjeno je na 60 milijardi dolara. Porodica Charki posljednjih je 237 godina vladala na Tajlandu, a stanovništvo se prema njima odnosi s poštovanjem. Porodicu čini 22 monarha koji kontroliraju bogatstvo od 60 milijardi dolara.

Porodica Ellison iz Sjedinjenih Država na četvrtom je mjestu. Teški su čak 61,8 milijardi dolara. Larry Ellison suosnivač je globalne korporacije Oracle.

Na trećem mjestu je porodica Zuckerberg iz Sjedinjenih Država. Njihovo bogatstvo procijenjeno je na 63 milijarde dolara. Na čelu ove porodice je Mark Zuckerberg, osnivač carstva. Svoje ogromno bogatstvo dijeli sa suprugom Priscillom Chan i dvjema kćerkama. Nedavno je Mark kazao kako će veliki dio svog bogatstva donirati u dobrotvorne svrhe.

Porodica Slim iz Meksika ima bogatstvo vrijedno 64,9 milijardi dolara. Ova porodica bila je najbogatija na svijetu u periodu između 2010. i 2013. godine. Porodica je bogatstvo stekla s kompanijom Grupo Carso.

Porodica Mars iz Sjedinjenih Država na prvom je mjestu najbogatijih porodica na svijetu. Njihovo bogatstvo procijenjeno je na 70,8 milijardi dolara. Vlasnici su kompanije Mars.