{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Osam evropskih banaka palo na testu

S
15.7.2011. u 19:48
0
1
Osam evropskih banaka palo na testu
0
Osam evropskih banaka palo na testu
Foto: AFP
Osam evropskih banaka od ukupno 90 testiranih nije položilo test otpornosti na krizu, a među onima koje su prošle testiranje su Nova ljubljanska banka i Nova kreditna banka Maribor, objavila je Evropska administracija za banke.
Na testovima su pale dvije grčke, pet španskih i Austrijska narodna banka AG (Oesterreichische Volksbanken AG).

Stres-testovi banaka sastojali su se od velikog upitnika na 20 stranica, sa pitanjima kako bi podnijele finansijsku krizu, kao i krizu dugova svoje zemlje.

Banke su morale da daju tačne podatke o svom poslovanju i kapitalu nedavno osnovanoj Evropskoj administraciji za banke koji je konstatovao da svaka banka, koja nije ispunila stopu adekvatnosti kapitala od pet posto, pada na testu.

Osim Grčke poljoprivredne banke, neke među španskim bankama pale su i na prošlogodišnjim testovima.

Evropska komisija uputila je banke koje su pale da potraže dokapitalizaciju na međunarodnom tržištu, što neće biti lak posao.

Prema evropskim pravilima u vezi sa stres-testovima, banke koje su pale moraju u naredna tri mjeseca da prezentuju plan svog oporavka.

Italijanske banke Unikredit i Intesa, kojima je vrijednost prošle sedmice na berzama znatno pala, prošle su testove bez problema.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: