Posljedice pandemije
7

Oporavak ugostiteljsko-turističkog sektora na vidiku, 340 privrednih subjekata dobilo 30 miliona KM

F. H.
Broj turista veći u odnosu na isti period 2021. godine (Foto: I. Š./Klix.ba)
Broj turista veći u odnosu na isti period 2021. godine (Foto: I. Š./Klix.ba)

Ugostiteljsko-turističko sektor je jedan od najviše ugroženih posljedicama pandemije koronavirusa. Nakon dvije teške godine postoje naznake oporavka.

Turističko-ugostiteljski sektor je jedan od najviše ugroženih posljedicama panedmije izazvane koronavirusom. Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je u okviru borbe protiv posljedica pandemije prema Zakonu o ublažavannju negativnih posljedica i za opravak od posljedica pandemije u 2020. godini uložila 90 miliona KM u programima pet ministarstava.

Ugostiteljsko-turističkom sektoru koji je i najviše bio pogođen korona mjerama otišlo je 30 miliona KM. Uvjet za dodjelu finansijske pomoći je bio da korisnici ove pomoći nisu mogli smanjivati broj radnika u periodu od 30. septembra 2020. godine do 31. decembra 2020. godine. U turističko-ugostiteljskom sektoru sredstva je dobilo ukupno 340 privrednih subjekata.

Pozitivan utjecaj na oporavak ugostiteljsko-turističkog sektora je imalo oživljavanje turističkih putovanja u 2021. godini. Tako je u periodu januar-decembar 2021. godine, Bosnu i Hercegovinu posjetilo 960.383 turista, za 91,7% više nego u 2020. godini. Ipak, ovi brojevi su još uvijek daleko od prepandemijske 2019. godine, kada je Bosnu i Hercegovinu posjetilo 1.641.201 turista.

Direktor hotela Bigeste u Ljubuškom, Stjepan Primorac je u izjavi za Klix.ba rekao kako su sredstva Federalnog ministarstva okoliša i turizma imala presudan utjecaj na likvidnost hotela.

Prema riječima Primorca, zahvaljujući pomoći Vlade Federacije Bosne i Hercegovine nije bilo otpuštanja radnika i ugostiteljsko-turistički radnici nisu sami morali da podnesu posljedice pandemije.

"U početku je bilo dosta lutanja i nesnalaženja,ali smo u konačnici (pored sredstava od Vlade FBiH) dobili i određenu financijsku pomoć od gradskih i županijskih/kantonalnih vlasti,tako da moramo priznati da nismo u potpunosti ostavljeni sami sebi", poručio je Primorac u razgovoru za Klix.ba.

Kao najveći problem Primorac je istakao to da je pomoć nižih nivoa vlasti trajala samo prva dva mjeseca pandemije, a kada su uvedene restriktivne mjere i kada je ovaj sektor bio zaista najviše pogođen, izostala je pomoć sa nižih nivoa.

Prema podacima Agencije za statistku Bosne i Hercegovine u januaru 2022. godine turisti su ostvarili 76.757 posjeta što je za 56,0% više nego u januaru 2021.godine te ostvarili 185.033 noćenja, 51,9% više u osnovu na januar prošle godine i 9,1% više u odnosu na decembar 2021. godine.

Najave za novu turističku sezonu su dobre ali ugostiteljsko-turistički sektor je posebno osjetljiv na globalna dešavanja te bi daljnja eskalacija rata u Ukrajini, kao i pojava novih sojeva koronavirusa koji bi rezultirali zatvaranjem granica mogli uništiti ostvareni napredak.