Predviđanja stručnjaka
0

OECD: Svjetska ekonomija vratit će se na nivo prije pandemije u toku 2022. godine

V. K.
Oporavak ekonomije može se očekivati tek naredne godine (Ilustracija:Shutterstock)
Oporavak ekonomije može se očekivati tek naredne godine (Ilustracija:Shutterstock)
Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) predstavila je svoja predviđanja vezana za kretanja svjetske ekonomije te su saopćili kako se oporavak na globalnom nivou može očekivati u toku 2022. godine.

Organizacija sa sjedištem u Parizu ističe kako će globalna proizvodnja ove godine porasti za 5,8 posto što je značajno više u odnosu na predviđanja iz decembra 2020. godine kada se predviđao rast od 4,2 posto.

Pored rasta u ovoj godini, globalna proizvodnja očekuje rast i naredne godine, a rast bi prema prognozama trebao iznositi 4,4 posto čime će se proizvodnja u najvećoj mjeri vratiti na predpandemijski period.

Međutim, OECD je također upozorio kako će oporavak ekonomije u svijetu biti neravnomjeran, a životni standard u mnogim razvijenim ekonomijama i dalje će biti daleko ispod očekivanih predviđanja prije pandemije.

Prema novim prognozama OECD-a, Sjedinjene Američke Države mogu očekivati značajniji rast zahvaljujući fiskalnom podsticaju te programu vakcinacije protiv koronavirusa. Ista predviđanja vrijede i za Kinu te u manjoj mjeri za Njemačku.

Osim toga, OECD u izvještaju navodi kako će proizvodnja u zemljama koje se oslanjaju na turizam biti znatno ispod nivoa prije pandemije. Manjak će bilježiti i zemlje čije tržište je u razvoju što se prije svega odnosi na Indiju.

"Dugoročno gledano, šteta za proizvodne kapacitete najviše bi se mogla odraziti na zemlje G7, naročito Veliku Britaniju gdje će utjecaj pandemije na ekonomiju biti jednako štetan kao što je bio i Brexit", ističe OECD, prenosi Financial Times.

Iako su prognoze OECD-a optimistične, izvještaj također navodi i određene rizike koji bi mogli ugroziti prognoze vezane za stanje svjetske ekonomije. Prije svega to se odnosi na probleme s nabavkom vakcina što je naročito izraženo u srednje i slabije razvijenim državama.

Drugi veliki problem predstavlja i samo stanje malih i srednjih preduzeća. Preduzeća su se, u cilju očuvanja poslovanja i radnih mjesta, zaduživala kod banaka što je svakako dovelo do određenih poremećaja na tržištu.

Na kraju, u izvještaju OECD-a stoji da će se tržište uprkos oporavku i dalje suočavati s brojnim problemima što se odnosi i na procenat zaposlenih koji će do kraja 2022. godine ostati ispod predpandemijskog perioda.