Loše prognoze
24

Odluka OPEC-a da smanji proizvodnju nafte mogla bi dovesti do značajnog skoka cijena

F. H.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Smanjenje proizvodnje nafte koje su Saudijska Arabija i Rusija produžile do kraja 2023. značit će znatan tržišni deficit kroz četvrti kvartal, objavila je u srijedu Međunarodna agencija za energiju (IEA).

OPEC i njegovi saveznici, poznati kao OPEC+, počeli su ograničavati zalihe 2022. kako bi osnažili tržište. Ovog je mjeseca referentna nafta Brent premašila 90 dolara po barelu prvi put ove godine nakon što su čelnici OPEC+ Saudijska Arabija i Rusija produžili svoja zajednička smanjenja od 1,3 miliona barela dnevno (bpd) do kraja 2023. godine.

Ograničenja proizvodnje članica OPEC+ od više od 2,5 miliona bpd od početka 2023. do sada su kompenzirana većim opskrbama od proizvođača izvan saveza, uključujući Sjedinjene Države, Brazil i Iran koji je još uvijek pod sankcijama, objavila je agencija.

"Ali od septembra nadalje, gubitak proizvodnje OPEC+... dovest će do značajnog pada opskrbe kroz četvrti kvartal", navodi se u mjesečnom izvještaju o nafti.

Međutim, izostanak rezova na početku sljedeće godine prebacio bi ravnotežu na suficit, rekla je agencija, ističući da će zalihe biti na neugodno niskim razinama, povećavajući rizik od novog porasta volatilnosti u krhkom ekonomskom okruženju.

Šira ekonomska zabrinutost, predvođena sporim oporavkom Kine nakon pandemije, pojačana je zabrinutošću da će kamatne stope ostati visoke u Sjedinjenim Državama.

Ipak, potražnja za naftom u najvećem svjetskom uvozniku nafte do sada je "izvanredno nepromijenjena ekonomskim padom", saopćila je IEA.

"Kina je glavni wild card. Svako naglo slabljenje kineske industrijske aktivnosti i potražnje za naftom vjerovatno će se preliti globalno, stvarajući izazovniju klimu za tržišta u razvoju u Aziji, Africi i Latinskoj Americi", kaže.

Procjene globalne potražnje i ponude ove i sljedeće godine značajno se razlikuju ovisno o prognozeru.

I IEA i OPEC u svom mjesečnom izvještaju objavljenom u utorak, optimistični su u pogledu kineske potražnje tokom 2023., ostavljajući svoje procjene globalne potražnje za ovu i sljedeću godinu uglavnom nepromijenjenima.

IEA procjenjuje da će 2023. globalna potražnja porasti za 2,2 milona bpd, dok OPEC očekuje rast od 2,44 miliona bpd.

Za 2024. kontrast je širok. IEA očekuje da će rast naglo usporiti na 1 milion bpd, dok OPEC ima daleko ružičastiju procjenu od 2,25 miliona bpd.

U međuvremenu, Uprava za energetske informacije američke vlade predviđa rast potražnje od 1,81 miliona barela dnevno za 2023. i 1,36 miliona barela dnevno sljedeće godine.

"Dobrodošli u kaotični svijet predviđanja", rekao je Tamas Varga iz naftnog brokera PVM.