Komentari (78)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Nema veze sa ovim... Ali samo da se pose*em na onoga ko dade ideju da se postave oni novi semafori na Švrakinom kako bi se 'olakšao' saobraćaj...
Tako je druže, sad je užas jedan. Bitno je da se vozila iz Mlađena mogu uključiti na cestu, stoka nesposobna
Poserem se ja njima opcenito na cijelu tu cestu zbog onih semafora.
PRIKAŽI ODGOVORE (1)
lol propasce konzum... oni svim partnerima kasne s placanjem
Koji idiotizam, vec imamo sudove za ovakve stvari, ovo je samo jos jedna prilika da se vlada dalje mijesa gdje joj nije mjesto, u ekonomiji. Ako zele stvarno da se rijesi problem ne placanja usluga onda se trebaju sudovi promjeniti da rade brze i efikasnije, a ne prosirivati vec preveliko ovlastenje inspekciskih sluzbi. Ovo, kao i ostale regulacije vecinom steta manjim i srednjim preduzecima, samim tim ce ovo samo dalje negativno pridonjeti nivou nezaposljenosti, kao i ukupnoj stopi rasta.
Ovo su ti direktni uticaji na trziste i poslovanje gdje drzava naravno misli samo na sebe, a kako Friedman rece - Drzavi da das pustinju na upravljanje za krako vrijeme bi nestalo pijeska. Kazna za onog ko ne placa dug? Super! Samo kome idu sredstva? Drzavi. E onda, kad ga jos i kazne, sto ce tek tada da mi plati dugovanja, aman. A sto rece neko s primjerom Konzuma - plati kaznu, a milione dugova ne plati. Znaci, samo se prestanite mijesati u ekonomiju i sve ce biti dobro.
Sinko moj, polako, dobices mozdani udar, doduse kad bi imao na sta da udari :)
firma koja ne moze da placa svoje tekuce racune ne treba ni da postoji
kada raskinu govor sa CEFTOM neka onda predlažu ovakve prijedloge. kako će naplatiti dug od INOSTRANOG subjekta? uvozni deficit zbog slobodne trgovine i ove godine ima da bude preko 7 milijardi. doviđenja.
Cilj Zakona je da s...be sve male poduzetnike i obrtnike. Mali će morati plaćati velikim u rokovima jer su im uglavnom veliki dobavljači, a ako nemaju para novi poso je utjeran bankama, i naravno novi troškovi malima. Veliki će male dobavljače tjerati na ugovore 365 dana inače neće njihovu robu kupovati. Zamislite imate gubitak 1000 KM, a kazna Vam je 1500-3000 KM. Pa da imam te pare ne bi bio u gubitku. Ovaj Zakon je pravljen da pozatvara još malo ovih malih, posebno u trgovini.
ja bas mislim da je obratno. moj rodjak prodaje robu preko Binga i ceka mjesecima da naplati robu. bingo nasim ljudima isplacuje lovu za robu onda kad mu se cefne
Konzum na aparatima..
ako je ovo razvoj ekonomije onda smo u p.m. ovo su samo sve represivn mjere na realni sektor
Ovo je odlična mjera koju je davno trebalo uvesti i BiH. U Hrvatskoj je uvedena prije 4 - 5 godina i još je strožija nego naša. Naplatiti dugove putem (naših) sudova graniči sa naučnom fantastikom! Dužnici su toga svjesni i ne plaćaju svoje obaveze prema dobavljačima računajući na neefikasnost sudova. Nadam se da će ova mjera pomoći u poštivanju financijske discipline u BiH.
mozda, ali koliko imas kabadahija koji voze bisna kola, a ne placaju dugove..
Posljedni udar državnim preduzećima. Od Januara očekujmo zatvaranje bivših privrednih giganata (onih koji nisu do sada uništeni). Ovaj zakon je dobar za manja preduzeća, zato što se država može finansirati ali je primarno usmjeren kao posljednji udar na ono što je ostalo od državnih preduzeća. Budite svjesni!
Ma što nevalja neka i propadne i onako se na osnovu tih propalih firmi pere lova i bogate pojedinci.
Ovaj zakon mogla je smisliti samo jedna budžetska budaletina željna dokazivanja. Ovaj zakon zatvorit će 80% firmi u BiH i napraviti hiljade socijalnih slučajeva.
ostat će 20% sposobnih i stvoriti uslove za zdravije poslovanje, a ne da poduzetnik strahuje hoće li uspijeti naplatiti svoja potraživanja od dužnika.Pa se samim tim koči ekonomski razvoj zdravih firmi. (Lični primjer)
JARANE JEBES SEMAFOR CUVAJ ZDRAVLJE,,,I GLEDAJ DA NEZAGINES GDJE NA CESTI,,
Kako je ovo glup zakon, zakon kao zakon i treba nam ovakav, ali nigdje nisam vidio da ce se promijeniti brzina naplate potrazivanja, znaci ja nekom dugujem 50 milja platim kaznu 5 meni je to sasvim dobar deal, znaci otvorili su samo zakonski kriminalcima da rade ono sto su radili, sa grace periodom bjezanja preko granice 2 mjeseca :( Druga stvar nigdje nisu napravili program finansiranja sa nizom kamatom, kako bi digli one firme koje zele posteno da rade na noge.
@071SA A druze 50 milja je bilo samo navedeno, vidis i sam da nisu uveli da ide na procenat duga kazna, zasto bi meni sad bilo prece platiti nekom dug kad mogu platiti jednom godisnje kaznu ili jos bolje inspektoru dati na "kafu" onaj ko donosi ovakve zakone trebao bi se zapitati sta taj zakon donosi kad ga koristis u drugom licu, ovo je svakako zakon za punjenje budzeta drzave, a ne da se ubrza proces naplate.
STA CEMO SA DRZAVOM STO KASNI SA ISPLATAMA PENZIJA,,BITNO JE DA SU SAMO VAMA PLATE NA VRIJEME I MORAJU BITI,A ZA DRUGE OBAVEZE SE DOBRO BRINETE,MISLIM PREMA VAMA PLACANJA,,
Hoce li se drzava kazniti sto ne moze na vrijeme otplatiti dug prema em em efu???
@kabum1234 kad to dodje na naplatu svejedno je koje si nacionalnosti jer zamlja nece pripadati ni jednim no drugim ni trecim. Idioti(narod) dok unistavaju zemlju MMF trlja ruke i smije se debilnom narodu sa sela koji glasa za nacionaliste a u sustini oni su najmanji patrioti jer prodaju zemlju
Radim godinu dana, ni mjesec zdravstvenog, doprinosa nije uplaceno,.. plate kasne, to ce se kao sad sve morat izmiriti,.. hoce al u k**cu
Lakse platiti kaznu 5 hiljada nego 50 radnika sve obveze,.. gdje su tu interesi radnika, i kakvu mi korist imamo od toga,. Opet drzava sebi pare ubira.
SIPA još nije privela nikoga iz vladajuće oligarhije za kriminal težak 4.000.000.000 KM po osnovu neuplaćenih doprinosa za PIO/MIO.