{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nikšić: Svjetska banka nas upozorava, sistem odobravanja kredita nam je komplikovan

F
7.11.2012. u 11:58
0
8
Nikšić: Svjetska banka nas upozorava, sistem odobravanja kredita nam je komplikovan
0
Nikšić: Svjetska banka nas upozorava, sistem odobravanja kredita nam je komplikovan
Nermin Nikšić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ono što je najvažnije jeste da su i u Svjetskoj banci prepoznali slabosti našeg sistema i podržali naša nastojanja da reformišemo i učinimo učinkovitijim sistem odobravanja kredita i bespovratnih sredstava, koja dobivamo od međunarodnih finansijskih institucija.
Brojni krediti Svjetske banke i drugih finansijera, nažalost, postali su žrtve našeg birokratskog aparata i zakonskih rješenja o odobravanju kredita koja naprosto guše razvoj - izjavio je za Agenciju FENA premijer Federacije BiH Nermin Nikšić naglašavajući da zbog toga najviše trpe građani i privreda i da se to mora promijeniti.

Komentirajući jučerašnji sastanak koji je imao s direktoricom Svjetske banke za BiH i regionalnom koordinatoricom za zemlje jugoistočne Evrope, regije Evrope i centralne Azije Jane Armitage, premijer Nikšić kaže da će se izmjenom regulative vezano za potpisivanje međunarodnih finansijskih sporazuma, riješiti problem da prihvatanje donacije iz inostranstva traje gotovo godinu dana, a da krediti za infrastrukturu npr. autoceste i energetiku se odboravaju tako dugo da usporavaju planirane i započete radove.

"Svjedoci smo alarmantnih upozorenja od Svjetske banke da 160 miliona dolara odobrenih za finansiranje srednjih i malih preduzeća, finansiranje vodovodne infrastrukture i projekata energetske efikasnosti još od maja ove godine čekaju na ratifikaciju! Umjesto da od ovih sredstava naša privreda ima značajne koristi, oni još "leže" na računima banaka. Naša preduzeća u ovim kriznim vremenima imaju veliki problem da dobiju kredit od banaka, a s druge strane Svjetska banka osigura oko 250 miliona KM povoljnih kreditnih linija za srednja i mala preduzeća, ali koja već pola godine stoje blokirana jer nam je sistem odobravanja kreditnih aranžmana prekomplikovan", kaže premijer Nikšić.

Uz opasku kako je to "samo kap u moru" federalni premijer naglašava da su ovakvi primjeri još drastičniji kod sredstava za ulaganja u razvoj vodovodne infrastrukture, ulaganja u izgradnju autocesta, poljoprivredu.

"Ne treba posebno obrazlagati koliki značaj bi imalo ulaganje ovog novca u sektore za koje je namijenjen. To bi omogućilo nova radna mjesta, a građani bi imali bolje uvjete za život jer je najveći dio ovih sredstava namijenjen za projekte poput izgradnje vodovoda ili sređivanja stanja u zemljišnoj administraciji, što opet znači i pojednostavljivanje procedura za ulaganje", kazao je za Agenciju FENA premijer Nikšić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: