Ublažavanje inflacije
3

Nastavljen rast kamatne stope u SAD-u, najteže pogođeni potencijalni kupci automobila

B. R.
Jerome Powell, predsjednik FED-a (Foto: EPA-EFE)
Jerome Powell, predsjednik FED-a (Foto: EPA-EFE)
Federalne rezerve (FED), koje u Sjedinjenim Američkim Državama imaju ulogu centralne banke, jučer su ponovo povećale kamatnu stopu, čime je postala najviša u posljednjih 22 godine.

Rast kamatne stope sa 5,25 na 5,5 posto je uslijedio nakon što je prošli mjesec pauziran ovaj rast. Stopa inflacije se smanjuje u posljednjih 12 mjeseci. Trenutno iznosi tri posto, što je niže za devet posto u odnosu na juni prošle godine.

Ovo je najagresivniji ciklus rasta kamatne stope u SAD-u u posljednjih 40 godina, ali uprkos tome, ekonomija ove zemlje, kako piše list Guardian, ostala je robusna. Rast zaposlenosti je usporio, ali je i dalje visok - stopa nezaposlenosti je skoro rekordno niska.

Predsjednik FED-a Jerome Powell je izjavio da se pomno prate ekonomska kretanja uoči sljedećeg sastanka u septembru. Pojedini FED-ovi zvaničnici strahuju da bi nedavno sniženje cijena dobara i usluga moglo biti privremeno.

Rast kamatne stope u SAD-u za posljedicu je imao rast kamatnih stopa na hipoteke i rast kamatnih stopa na kredite za automobile.

S obzirom na to da je kreditiranje skuplje, povećao se broj Amerikanaca s odbijenim zahtjevom za dobijanje kredita. Taj broj se prošli mjesec povećao na 21,8 posto, što je najveći broj od juna 2018. Najteže su pogođeni potencijalni kupci automobila.