Više uzroka
0

Može li Kina priuštiti 300 miliona penzionera: Već postoje oni koji nemaju penziju

B. R.
Peking (Foto: EPA-EFE)
Peking (Foto: EPA-EFE)
Huanchun Cao je 72-godišnji poljoprivrednik iz generacije koja je svjedočila stvaranju komunističke Kine. Među sugrađanima je koji nemaju penziju, a zbog čega je primoran raditi.

Usporena ekonomija, smanjenje državnih beneficija i višedecenijska politika jednog djeteta uzrokovali su rastuću demografsku krizu. Državi ponestaje vremena da napravi fond kojim će zbrinuti sve veći broj starijih osoba.

Skoro 300 miliona ljudi, koji su trenutno u dobi od 50 do 60 godina, trebalo bi da u narednih 20 godina prestanu raditi. Riječ je o najbrojnijoj populaciji u Kini, skoro jednakoj broju stanovnika Sjedinjenih Američkih Država. Ko će ih zbrinuti? Odgovor na ovo pitanje zavisi od toga gdje idete i koga pitate.

Huanchun Cao i njegova supruga žive u sjeveroistočnoj provinciji Liaoning, nekadašnjem industrijskom srcu Kine. Skoro četvrtina stanovništva u glavnom gradu provincije Shenyangu ima 65 ili više godina. Sve veći broj radno sposobnih napušta ovo središte teške industrije, u potrazi za boljim poslovima u većim gradovima.

Cao, čija su djeca također napustila grad, očekuje da će moći raditi još četiri-pet godina. Sa suprugom godišnje zarađuje 20.000 juana (2.700 dolara). Cijene kukuruza kojeg uzgajaju su sve niže te im teško pada misao šta bi se desilo kada bi se razboljeli.

Postoje i oni koji strahuju od toga da će u starosti potpuno ovisiti o svojoj djeci. U ovoj državi postoji tradicija prema kojoj je dužnost sina ili kćerke da se brine o ostarjelim roditeljima. No, sve je manje sinova i kćerki na koje se roditelji mogu osloniti. Razlog za to jeste politika jednog djeteta u periodu od 1980. do 2015.

Brz ekonomski rast je uzrokovao to da su mladi otišli od svojih roditelja, ostavljajući ih da se brinu sami o sebi ili da se oslanjaju na državne naknade.

Međutim, prema procjeni Kineske akademije nauka, penzioni fond bi do 2035. mogao ostati bez novca. Ta procjena je napravljena 2019., prije pandemije koronavirusa koja je teško pogodila kinesku ekonomiju.

Moguće je da će kineske vlasti biti primorane da podignu starosnu granicu za odlazak u penziju. Ova država ima jednu od najnižih starosnih granica za penzionisanje na svijetu - 60 godina za muškarce, 55 godina za administrativne radnice i 50 godina za žene koje rade u tvornicama.

Ekonomisti smatraju da je neizbježno podizanje starosne granice za penzionisanje ako Kina želi izbjeći ono za šta pojedini strahuju da bi za 25 godina moglo postati humanitarna kriza. U međuvremenu je sve više onih koji se penzionišu, piše BBC.