{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Među blokiranim računima i filijale stranaka, Lijanovići, Selimovići...

S
3.11.2012. u 10:04
0
16
Među blokiranim računima i filijale stranaka, Lijanovići, Selimovići...
0
Među blokiranim računima i filijale stranaka, Lijanovići, Selimovići...
Centralna banka BiH objavila je spisak blokiranih računa poslovnih subjekata u BiH, koji na 2.335 stranica sadrži 58.054 blokiranih računa, kao i 35.693 firmi koje imaju bar jedan blokiran račun.
Struktura pravnih lica čiji su računi blokirani jako je raznolika pa se tako na spisku nalaze imena brojnih banaka, firmi, institucija, političkih stranaka, sudova, opština, škola, bolnica, medija, kao i kafića, frizerskih salona i drugih.

Prema prvim reagovanjima ekonomskih analitičara, ovaj enormno visoki broj blokiranih računa upućuje ne zaključak da se privreda BiH nalazi u veoma teškom stanju kojem prijeti ekonomski kolaps.

"Večernji list" u izdanju za BiH ukazuje na činjenicu da se na spisku nalaze i institucije poput Uprave za indirektno oporezivanje, Uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove, ali i neke privatne visokoškolske ustanove, te sportski savezi, kojima je blokiran najmanje jedan račun.

Računi su blokirani i institucijama poput agencija za privatizaciju u nekim kantonima, koje umjesto da rade na oporavku privrede nisu u stanju da otklone blokade svojih računa.

Spisak bilježi blokadu računa firmi čiji su vlasnici porodice Lijanović, Selimović, neke od filijala stranaka SDA, HDZ, SDS, Hrvatski pravaški blok itd.

Na spisku se nalaze i sudovi u Livnu, Širokom Brijegu, kao i druge pravosudne instance u BiH.

Centralna banka BiH objavila je i spisak advokata, vlasnika benzinskih pumpi, detektivskih i turističkih agencija itd. Iz te institucije je najavljeno da će spisak biti ažuriran mjesečno.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: