|

Sve je više poslovnih subjekata u BiH čiji su računi blokirani

Sve je više poslovnih subjekata u BiH čiji su računi blokirani
0
F
FENA
4.1.2013. u 10:01
5
komentara
0

dijeljenja
Sve je više poslovnih subjekata u BiH čiji su računi blokirani Centralna banka BiH
Prema novim podacima Centralne banke BiH, u državi su ukupno blokirana 59.124 računa, a odnose se na 36.223 poslovna subjekta. Dakle, ove brojke ukazuju da neki poslovni subjekti imaju i po nekoliko blokiranih računa.
Poslovni subjekti u BiH prošlog mjeseca imali su 58.541 račun u blokadi, što pokazuje da dolazi do svakodnevnog povećanja. Na spisku su pravni subjekti iz svih sfera života u BiH.

Popis ima više od 2.360 stranica i skoro je nemoguće pobrojati sve one koji se nalaze na njemu. Tu su mnogi kafići i restorani, frizerski saloni, apoteke, prijevoznici, razne agencije, benzinske pumpe, turističke agencije, kladionice, zaštitarske kuće, mikrokreditne agencije, zemljoradničke zadruge, mesne industrije, međutim, interesantno je napomenuti da se tu pojavljuju i neki sportski savezi, rudnici, općine, ali i kompanije osoba koje participiraju u vlasti.

Najviše blokiranih računa je, naravno, u Sarajevu, Banjoj Luci i Mostaru, jer je tu i najviše registriranih pravnih subjekata.

Centralna banka BiH podatke o blokiranim računima ažurira jednom mjesečno.
U poslovnim krugovima smatraju da je ovakav popis mnogima i od koristi da provjere status svojih potencijalnih poslovnih partnera.

U prvom izvještaju koji je objavljen početkom novembra bilo je 58.038 blokiranih računa, a 35.694 firme imale su blokiran bar jedan bankarski račun.
Prijavi grešku


Komentari (5)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...