Milijarder ogorčen
106

Ljutiti Elon Musk se obrušio na Apple: "Zabranit ću iPhone svima"

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Appleova press konferencija u ponedjeljak razbjesnila je američkog multimilijardera Elona Muska. Zasmetalo mu je to što je američki tehnološki div ušao u partnerstvo s konkurentskom kompanijom OpenAI.

Zbog toga želi zabraniti iPhone svojim zaposlenicima – a stroga pravila u vezi s Appleovim uređajima trebala bi vrijediti i za posjetitelje koji idu u Muskove kompanije.

Apple je u ponedjeljak navečer u Cupertinu predstavio vlastitu umjetnu inteligenciju pod nazivom Apple Intelligence koju integrira u cijeli svoj ekosistem. Odnosno, ne samo za iPhone pametne telefone, već i za iPad tablete i Mac računare.

Pored toga, američki tehnološki div odlučio je uspostaviti suradnju s OpenAI-jem koji je usko povezan s američkim Microsoftom. Vlasnici Appleovih uređaja tako će moći besplatno uživati ​​u najnovijem chatbotu ChatGPT 4o koji će biti integriran direktno u pojedine funkcije operativnog sustava.

Musk je bio frustriran i prije nego što je Apple otkrio svoju vijest.

"Ako Apple integrira OpenAI alate na razini operativnog sustava, Appleovi uređaji bit će strogo zabranjeni u mojim kompanijama", objavio američki multimilijarder.

Musk je vlasnik društvene mreže X, istovremeno je na čelu automobilske kompanije Tesla i svemirske kompanije SpaceX. No, stoji i iza, na primjer, kompanije Neuralink ili startupa xAI koji razvija vlastitu umjetnu inteligenciju.

"I posjetitelji će biti pregledani, morat će ostaviti svoje Apple uređaje na ulazu, gdje će biti pohranjeni u Faradayev kavez", naglasio je Musk rekavši kako se na taj način želi spriječiti da uređaji povezani na OpenAI sisteme imaju bilo kakve pristup njegovim mrežama.

Nakon Appleove objave u kojoj je najavljena integracija ChatGPT-a u sistem, njegova frustracija je očito porasla.

"Apsurdno je da Apple nije dovoljno pametan da izgradi vlastitu umjetnu inteligenciju, ali obećava da može nekako osigurati da će OpenAI zaštititi vašu sigurnost i privatnost. Apple nema pojma šta će se zapravo dogoditi kada vaši podaci budu predani OpenAI-ju", napisao je Musk.

Ipak, Apple je na konferenciji za novinare istakao da je sigurnost korisničkih podataka najveći prioritet kompanije. Najčešće će korisnici moći koristiti Apple Intelligence koji će biti integriran direktno u telefon, tablet ili računar.

Samo kada je potreban robusniji AI sustav, ChatGPT dolazi u obzir. U isto vrijeme, korisnici će moći odabrati u postavkama svog uređaja smije li OpenAI raditi s njihovim podacima – na primjer, historiju pretraživanja ili ne.

Ni OpenAI ni Apple nisu odgovorili na Muskove kritike.

Musk je bio prisutan na "rođenju" startupa OpenAI 2015., ali je u kompaniji bio uključen samo do 2018. Međutim, posljednjih godina konstantno kritikuje kompaniju zbog bliskih veza s američkim Microsoftom.

Softverski div je 2019. godine uložio tačno milijardu dolara u OpenAI. Regulatorna tijela već su zainteresirana za partnerstvo ove dvije kompanije.