Sudbina radnika neizvjesna
0

Livno: Nema spasa za jedinu fabriku vunenih tkanina u BiH

SRNA
Fabrika vunenih tkanina "Livteks" u Livnu, koja zbog neizmirenih višemilionskih obaveza prema bankama, fondovima, dobavljačima i radnicima godinama nije aktivna, definitivno se gasi, a sudbina oko stotinu od predratnih 800 radnika na tzv. čekanju potpuno je neizvjesna.

Kako prodaja pokretne i nepokretne imovine preduzeća putem tendera, koja je sa početnih 12 miliona smanjena na šest, a zatim na 4,9 miliona maraka nije uspjela jer nije bilo zainteresovanih kupaca, Stečajno vijeće ovog preduzeća u januaru je usvojilo odluku o prodaji imovine putem javnog nadmetanja.

Od tada su u staro željezo kao metalni otpad prodati dimnjak i dijelovi kotlovnice, a istu sudbinu doživjele su i neke mašine, tako da se tekstilna industrija u Livnu definitivno gasi, a objekti bivše jedine fabrike vunenih proizvoda u BiH vjerovatno će biti prodati znatno ispod realne vrijednosti i služiti u neke druge svrhe.

Ukupna pokretna i nepokretna imovina "Livteksa" nakon tri neuspješne prodaje putem javnog tendera procijenjena je na 4,9 miliona maraka, a u ovaj iznos uključen je i poslovni prostor ovog preduzeća u Beogradu, čija je vrijednost po procjeni bivših rukovodnih struktura oko 400.000 eura.

"Livteks" je prestao sa radom 2007. godine, a zbog blokade žiro-računa i nemogućnosti pokretanja proizvodnje, u julu 2009. godine pred Opštinskim sudom u Livnu otvoren je stečajni postupak koji još nije okončan. Ukupne obaveze ovog preduzeća iznose oko osam miliona maraka, od toga prema radnicima 1,2 miliona i prema Zavodu penziono-invalidskog osiguranja FBiH 1.165.000 maraka.

Vlada FBiH, putem Ministarstva industrije, energetike i rudarstva, prije tri godine bila je spremna da spasi "Livteks" deblokadom žiro-računa i pokretanjem proizvodnje u dogovoru sa bankama koje su bile spremne da se odreknu milionskih kamata na neotplaćene kredite, ali, kako je tada izjavio bivši federalni ministar Vahid Hećo, lokalna zajednica nije pokazala interes za oživljavanje tekstilne industrije i spas fabrike.