|

Litvanija se 1. januara 2015. oprašta od litasa i uvodi euro

Litvanija se 1. januara 2015. oprašta od litasa i uvodi euro
4
A
Anadolija
24.12.2014. u 12:28
12
komentara
4

dijeljenja
Litvanija se 1. januara 2015. oprašta od litasa i uvodi euro
Litvanija će 1. januara 2015. godine ući u eurozonu u kojoj se već nalazi 18 zemalja koje koriste zajedničku valutu euro.
Osim političke volje za ulazak u eurozonu bilo je potrebno da zemlja ispunjava određene ekonomske kriterije.

Naime, inflacija ne smije biti viša od 1,5 posto od stope inflacije u tri zemlje članice s najnižom inflacijom, budžetski deficit treba biti ispod tri posto BDP-a, javni dug mora biti ispod 60 posto BDP-a, dugoročne kamate ne smiju biti više od dva posto iznad stope koje imaju tri zemlje članice s najnižim kamatama i potrebna je stabilnost kursa, odnosno učestvovanje u evropskom kursnom mehanizmu.

Litvanija je u julu dobila odobrenje za uvođenje eura nakon što je utvrđeno da je ispunila potrebne kriterije u pogledu javnog duga, budžetskog deficita, niske stope inflacije, dugoročnih kamata i stabilnosti valutnog kursa.

Prema podacima Eurostata, budžetski deficit Litvanije je 2013. godine iznosio 2,6 posto BDP-a dok je javni dug iznosio 39 posto BDP-a, a inflacija je bila 1,2 posto.

Očekuje se da će nakon pristupanja Litvanije, Poljska i Češka također biti kandidati za članstvo u eurozoni.

Prema Mastriškom ugovoru iz 1992. godine sve su zemlje Evropske unije su obavezne s vremenom ući u eurozonu osim Velike Britanije i Danske koje su se putem pregovora dogovorile o izuzeću.

Eurozona je područje država članica EU-a koje u novčanom opticaju koriste jedinstvenu evropsku valutu euro. Te države su Austrija, Belgija, Estonija, Finska, Francuska, Grčka, Holandija, Irska, Italija, Kipar, Luksemburg, Malta, Njemačka, Portugal, Slovačka, Slovenija, Španija i Latvija. Ostale države koje koriste euro kao zvaničnu valutu su Andora, Crna Gora, Kosovo, Monako, San Marino i Vatikan.
Prijavi grešku


Komentari (12)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...