Udruženje banaka u BiH
5

Kutle: Zbog Komisije za vrijednosne papire ugrožene banke, blokirano 60 miliona KM ulaganja

R. D.
Berislav Kutle (Foto: Twitter)
Berislav Kutle (Foto: Twitter)
Posljedice polugodišnjeg blokiranja rada Komisije za vrijednosne papire FBiH osjete svi poslovni sektori, a direktno su ugrožene brojne banke koje ne mogu završiti pripajanja, dokapitalizacije ili druge procese iz nadležnosti ove institucije. Berislav Kutle, direktor Udruženja banaka u BiH, apelira na vlast da hitno riješi ovaj problem.
Za Klix.ba prvi čovjek krovne organizacije banaka u našoj zemlji pojašnjava kako na tržištu vrijednosnih papira banke svakodnevno provode različite aktivnosti koje podrazumijevaju i rad komisije, od poslova depozitara, emisije i prometa vrijednosnih papira, do aktivnosti pravovremenog upisa i evidencije podataka o bankama (članovi uprave, nadzornog odbora, sjedište i sl…).

"Ovakav zastoj u radu komisije zatekao je banke, a zasigurno i druge privredne subjekte, u trenutku kada trebaju ili su već podnijeli zahtjeve za postupanje Komisije iz njene zakonom utvrđene nadležnosti, a po kojima je rješavanje do daljnjeg obustavljeno, čime se uzrokuje direktna finansijska šteta bankama, a naročito investitorima čija su ulaganja na čekanju", izjavio je.

Napominje kako treba imati u vidu da su investicije bankarskog sektora i u bankarski sektor vrlo kompleksne u proceduralnom smislu, vremenski tačno planirane, vođene različitim finansijskim parametrima i obavezama prema regulatoru i uključuju ne samo rad Komisije za vrijednosne papire, nego i prethodno pribavljanje saglasnosti od Agencije za bankarstvo FBiH pri čemu se legitimno postavlja pitanje statusa već izdatih i onih saglasnosti koje će izdati regulator, a koje ne mogu biti realizovane u planiranim rokovima, upravo zbog ovakvog statusa komisije.

"Blokadom rada komisije direktno je paralizovan proces dokapitalizacije banaka, gdje je bankama koje su trenutno u postupku povećanja kapitala, onemogućeno da ga provedu, što predstavlja važne investicije u bankarski sektor i privredu BiH, da time izvrše svoje kapitalno jačanje, da adekvatno odgovore svim postavljenim regulatornim zahtjevima koji se pred njih postavljaju i mnogim drugim obavezama u vezi s tim", smatra Kutle.

Trenutno pet banaka ne može da izvrši proces dokapitalizacije tj. dodatnog kapitalnog ulaganja u bankarski sektor (cca 60 miliona KM) od čega dvije banke nisu u mogućnosti okončati postupak spajanja/pripajanja.

"Vjerujemo da će nadležne strukture u okviru Parlamenta FBiH imati sluha za hitnost u rješavanju ovog pitanja, prvenstveno jer komisija ne može obavljati ono za što je osnovana posebnim zakonom i ispunjavati svoj osnovni zadatak, a to je zaštita investitora i nadzor tržišta i učesnika na tržištu te nadzor emisije i prometa vrijednosnih papira, kao i drugih radnji kojima se osigurava efikasno funkcionisanje tržišta vrijednosnih papira", kazao je on.

Pozivamo da shvate ozbiljnost situacije, dodao je, kako bi se izbjegao nastanak nemjerljive štete tržištu kapitala, privredi, bankama, dioničkim društvima, dioničarima i investitorima.

"Neophodno je da se po hitnom postupku riješi pitanje imenovanja članova komisije ili da se pronađe prijelazno rješenje kojim će se omogućiti nastavak rada ove institucije", zaključio je.

Proces izbora članova Komisije za vrijednosne papire pola godine čeka svoje potvrđivanje na Domu naroda FBiH, a izbor je dobio, kao i obično, svoj politički ili politikantski narativ.