Rješenje nejednakosti?
34

"Kum" vještačke inteligencije pozvao državu da daje novac svakom građaninu

B. R.
Geoffrey Hinton upozorio na posljedice vještačke inteligencije (Ilustracija: Shutterstock)
Geoffrey Hinton upozorio na posljedice vještačke inteligencije (Ilustracija: Shutterstock)
Informatičar Geoffrey Hinton je "kum" vještačke inteligencije koji smatra da će vlasti morati omogućiti univerzalni osnovni dohodak kao reakciju na nejednakost uzrokovanom vještačkom inteligencijom.

U razgovoru za BBC je objasnio zašto je mišljenja da bi vlasti trebale davati novac svakom građaninu. Kao razlog za to je istakao to što očekuje da će vještačka inteligencija ugasiti mnoge poslove.

"Konsultovali su me u Downing Streetu (uredu britanskog premijera) i savjetovao sam im da je univerzalni osnovnih dohodak dobra ideja", ukazao je Hinton.

Pri stavu je da će se vještačkom inteligencijom povećati produktivnost i bogatstvo, ali da će to bogatstvo pripasti onima koji su već bogati, a ne onima koji će izgubiti posao. Napomenuo je da je to loše za društvo.

Hinton je pionir u razvoju neuronskih mreža koje su teorijska osnova za razvoj vještačke inteligencije. Do prošle godine je radio u Googleu, ali je ovaj tehnološki gigant napustio kako bi mogao slobodnije govoriti o opasnostima neregulirane vještačke inteligencije.

Koncept univerzalnog osnovnog dohotka podrazumijeva da država svakom građaninu isplaćuje novčanu naknadu. Protivnici ovog koncepta smatraju da bi to bilo izuzetno skupo te da bi se morala preusmjeriti budžetska sredstva namijenjena za druge javne potrebe (kao što je izgradnja saobraćajnica), a da se pritom ne bi nužno doprinijelo smanjenju siromaštva.

Hinton je konstatovao da vještačka inteligencija predstavlja opasnost po opstanak same ljudske vrste. Ukazao je da je razvoj vještačke inteligencije u vojne svrhe pokazao da države nisu spremne da ga obuzdaju. Upozorio je i na to da se sigurnost zapostavlja u korist brzine razvoja vještačke inteligencije.

Prema njegovim riječima, postoji mogućnost da se za pet do 20 godina suočimo s problemom vještačke inteligencije koja pokušava preuzeti vlast. Kao posljedicu toga je upravo istakao prijetnju od izumiranja ljudske vrste. To znači da bi vještačka inteligencija mogla biti potpuno autonomna u odnosu na čovjeka, što znači da bi mogla, kako je kazao, samostalno odlučivati koga ubiti.

Za njega je prioritet regulisanje razvoja vještačke inteligencije u vojne svrhe. No, smatra da će se to desiti tek nakon što se dese "vrlo gadne" stvari. Naglasio je da Zapad prednjači u razvoju vještačke inteligencije u odnosu na Rusiju i Kinu. Kao najbolje rješenje je naveo zabranu upotrebe vještačke inteligencije u vojne svrhe, prenosi BBC.