Finansije
10

Kompanija za koju možda i niste čuli mogla bi nadmašiti inicijalnu ponudu Facebooka

Klix.ba
Alibaba Holdings, najveća kineska kompanija za elektronsku trgovinu, podnijela je zahtjev za javnu inicijalnu ponudu dionica u SAD-u, procijenjenu na milijardu dolara. Ipak, očekuje se da će konačni iznos biti mnogo veći, što je izazvalo veliko uzbuđenje u Silikonskoj dolini, kao i na Wall Streetu.

Naime, Facebook je 2012. godina javnom ponudom prikupio 16 milijardi, a pretpostavlja se da bi kineska kompanija, koja ostvaruje 80 posto cjelokupne prodaje u Kini, mogla prikupiti i do 20 milijardi dolara.

Inače, kompanija Alibaba je prošle godine ostvarila promet od 248 milijardi dolara, a zapošljavaju blizu 20.800 ljudi. Osnovana je prije 15 godina u Kini, uz početnu investiciju od 600.000 dolara, a 24 posto ove kompanije je u vlasništvu Yahooa.

Ipak, Alibaba je u Americi, ali i ostatku svijeta, posve nepoznata kompanija, iako imaju veću razmjenu roba preko svoje platforme od Amazona i eBaya, no to će se svakako promijeniti nakon što su podnijeli zahtjev za trgovanjem dionicama na američkom tržištu.