Potraga za gorivom
77

Ko stvarno kontroliše svjetske rezerve nafte i plina

F. H.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Prema rezultatima posljednjih istraživanja oko 65 posto svjetskih rezervi nafte i plina pod kontrolom je kompanija koje su u državnom vlasništvu. Dodatno kompanije u državnom vlasništvu napravile su više od 40 posto novih otkrića zaliha energenata.

Sedam velikih kompanija u državnom vlasnistvu, saudijski Aramco, Qatar Energy, Abu Dhabijev Adnoc, ruski Gazprom i Rosneft, Iranska nacionalna naftna kompanija i venecuelanski PDVSA mogu prema procjenama držati svoju trenutnu proizvodnju nafte sljedećih 40 do 60 godina, a čak i više ako iskoriste rezervne kapacitete.

Od 2011. godine kompanije u državnom vlasništvu otkrile su 41 posto svih novih naftnih i plinskih nalazišta, a taj procenat se od 2018. godine još više povećao u korist kompanija u državnom vlasništvu pokazali su rezultati istraživanja.

Veliki problem na tržištu predstavlja da od sedam najvećih proizvođača nafte u svijetu koji kontrolišu dvije trećine tržišta čak četiri se nalaze pod nekom vrstom sankcija: Iranska nacionlna naftna kompanija, Gazprom, Rosneft i PDVSA, prenosi specijalizovani portal Oilprice.

Još uvijek ostaje otvoreno pitanje da li će nafta biti bitna kao izvor energije za 50 godina, te su evropljani i amerikanci često sugerisali da je za fosilna goriva ostalo još svega par godina lagodnog života. Ipak, porast potražnje za LNG plinom u Evropi sugeriše nešto drugo.