Spriječen crni scenarij
12

Još jedan krah banke u Americi: Regulatori preuzeli kontrolu nad First Republic Bank

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Američke finansijske vlasti preuzele su kalifornijsku problematičnu banku First Republic Bank, koju će preuzeti JPMorgan Chase, objavili su u ponedjeljak državni regulatori o najnovijem bankovnom krahu.

"Kako bi zaštitio štediše, FDIC ulazi u ugovor o kupovini i preuzimanju s JPMorgan Chase Bank, National Association, Columbus, Ohio, kako bi preuzeo sve depozite i gotovo svu imovinu First Republic Bank", saopćila je regulatorna agencija.

JPMorgan će preuzeti "sve depozite, uključujući one neosigurane, i većinu imovine", rekao je kalifornijski Odjel za finansijsku zaštitu i inovacije.

First Republic nije uspjela smisliti izvediv plan spašavanja i prošle je sedmice objavila da je izgubila više od 100 milijardi dolara u depozitima u prvom tromjesečju, uzrokujući pad dionica.

Savezna vlada uskočila je s FDIC-om, agencijom zaduženom za jamčenje bankovnih depozita, a Ministarstvo finansija SAD-a obratilo se prošle sedmice šest banaka kako bi procijenilo njihov interes za kupovinu imovine banke rekao je izvor AFP-u prošle sedmice pod uvjetom anonimnosti.

Sa svojom imovinom koja je krajem marta iznosila 233 milijarde dolara, First Republic bi bila druga najveća banka koja je propala u historijii SAD-a, isključujući investicijske banke, poput Lehman Brothersa, nakon bankrota Washington Mutuala 2008. godine.