Borba protiv inflacije
73

Iznenađujući potez Švicarske: Prvi je finansijski centar svijeta koji je snizio kamatnu stopu

B. R.
Thomas Jordan, guverner u ostavci Švicarske nacionalne banke (Foto: EPA-EFE)
Thomas Jordan, guverner u ostavci Švicarske nacionalne banke (Foto: EPA-EFE)
Iz Švicarske nacionalne banke (SNB) danas su saopćili da će sniziti ključnu kamatnu stopu, što je iznenađujuća odluka ove države koja je kao svjetski finansijski centar prva odlučila sniziti kamatnu stopu.

Guverner u ostavci SNB-a Thomas Jordan je ukazao da će se sniženje kamatne stope za četvrtinu procentnog poena, na 1,5 posto, sutra primijeniti. Napomenuo je da je prethodni rast kamatnih stopa bio u svrhu ublažavanja inflacije, a zatim je obrazložio zašto su se odlučili na snižavanje kamatne stope.

"Ublažavanje u našoj monetarnoj politici je moguće zbog toga što je naša borba protiv inflacije u protekle dvije godine bila učinkovita. Inflacija je već nekoliko mjeseci ispod dva posto, što znači da je na nivou koji je u rangu stabilnosti cijena. Prema našoj novoj procjeni, inflacija će vjerovatno ostati na ovom nivou u narednih nekoliko godina", ukazao je Jordan.

Odluka o sniženju kamatne stope je za posljedicu imala smanjenje vrijednosti švicarskog franka u odnosu na euro. Naime, danas je jedan franak iznosio 1,02 eura, dok je dan ranije iznosio 1,03 eura. Švicarska valuta je tokom januara imala najveću vrijednost u odnosu na euro ikada, prenosi Euronews.