Hrvatski saborski odbor prihvatio vladino rješenje za "švicarce"

F
FENA
21.1.2015. u 17:27
4
16
Hrvatski saborski odbor prihvatio vladino rješenje za "švicarce"
4
Hrvatski saborski odbor prihvatio vladino rješenje za "švicarce"
Saborski odbor za finansije u srijedu je, uz protivljenje nezavisne zastupnice Martine Dalić, prihvatio Vladin prijedlog da se tečaj švicarskog franka za korisnike kredita u toj valuti fiksira na 6,39 kuna u sljedećih godinu dana.
Predsjednik Hrvatske udruge banaka Zoran Bohaček pritom je upozorio da bi, nastavi li Vlada forsirati predloženo rješenje, banke mogle tužiti državu ne samo zbog najnovijih, nego i zbog izmjena Zakona o potrošačkom kreditiranju od prije godinu dana, kojima je uvedena kamata od 3,23 posto na kredite u "švicarcima".

"Svi dogovori padaju u vodu i u pitanje dolaze sve klauzule Zakona", upozorio je Bohaček, utvrdivši da su banke prije nešto više od godinu dana s bivšim ministrom finansija Slavkom Linićem dogovorile da neće dovoditi u pitanje tadašnje zakonske izmjene.

Novinarima je nakon sjednice kazao kako ne može nagađati kako će postupiti koja banka, ali i ocijenio kako ne bi bilo dobro "vezivati rušenje nekih postojećih dogovora u kojima su banke Vladi izlazile ususret zbog novonastale situacije".

"Ja sam još uvijek optimist jer je upravo objavljena detaljna analiza HNB-a koja vrlo jasno govori da je ovo možda jedno od najlošijih opcija i ima vremena do glasanja u petak da vlada malo modificira prijedlog, odnosno ne ide na zakonsko rješenje, nego dobrovoljno koje je lakše održivo", rekao je Bohaček.

Vladino rješenje je na sjednici nazvao nepromišljenim, upitavši što će se dogoditi ako franak u međuvremenu padne na 5,50 kuna.

"To je rađeno dosta brzo i dosta nespretno. Imamo vremena još da to napravimo kako treba, banke su spremne učestvovati", poručio je Bohaček.

Zatražio je i da se utvrde socijalni statusi korisnika kredita.

Martina Dalić, ministrica finansija u bivšoj, HDZ-ovoj Vladi, smatra da će Vladin prijedlog "otvoriti ekonomsku Pandorinu kutiju".

"Ako je moguće ovakvo zadiranje u tečaj i uvođenje višestrukih tečaja za jednu valutu, a neki koji ovdje sjede sjećaju se toga iz doba socijalizma, zašto se onda ne donese zakon da se prihodi od izvoza obračunavaju po tečaju od 10 kuna za jedan euro", upitala je Dalić.

Dodala je kako bi bilo legitimno pitati i zašto se ne uvede tečaj od šest kuna za euro za korisnike stambenih kredita u toj valuti.

Poljska neće pomoći svojim građanima

Za razliku od Hrvatske, Poljska nije spremna na ovakav korak. Guverner Centralne banke Poljske Marek Belka i poljski ministar finansija Mateusz Szczurek su izjavili da Poljska neće zamrzavati kurs švicarskog franka kako bi pomogla stotinama hiljada Poljaka kojima su se drastično povećale rate kredita, prenosi Agencija Anadolija.

"Zamrzavanja kursa franka na nivou od prije 15. januara bila bi suštinska povreda ugovora", rekao je guverner Belka.

Dodao je se "ogromnom riziku izlaže svako onaj ko uzima kredit u devizama u kojima ne prima platu".

Ministar finansija Szczurek smatra kako bi zamrzavanje kursa švicarskog franka na nekom vještačkom nivou bio veliki rizik.

"Zamrzavanje kursa švicarskog franka na nekom vještačkom nivou značilo bi samo betoniranje gubitaka. Govorimo o kreditima koji će na snazi biti još godinama. Vještački kurs mogao bi biti vrlo nepovoljan za građane s kreditima, jer poljski zlot može ojačati", rekao je Szczurek

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (16)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: